Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad bele tudod tartani kényelmesen.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Oszd a tésztát két egyenlő részre.
A pontos mérés érdekében használj konyhai mérleget.
Az egyik tésztához keverd hozzá a kakaóport, így egy világos és egy kakaós tésztát kapsz.
A kakaóport szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók.
Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat mindkét tésztához, majd külön-külön gyúrd őket simára.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy a tészta könnyebben összeálljon.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg mindkét tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, ha alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) bekapcsolod.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a két tésztát külön-külön, majd helyezd őket egymásra és finoman sodord össze, hogy márványos mintázatot kapj.
Ne sodord túl erősen, mert akkor összekeverednek a színek.
Szaggass ki köröket egy pohár vagy fánkformázó segítségével, majd hagyd őket további 30 percig kelni.
A kiszaggatott körökből is érdemes gombócokat formázni, hogy szebbek legyenek a fánkok.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, gyorsan megégnek.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert lehűtik az olajat.
Olvaszd meg külön-külön az étcsokoládét és a fehércsokoládét a tejszínnel együtt vízgőz felett.
Vigyázz, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, mert a csokoládé megéghet.
Mártsd a fánkok egyik felét az étcsokoládéba, a másik felét pedig a fehércsokoládéba, majd hagyd megszilárdulni.
A csokoládét hűtsd vissza egy kicsit, mielőtt belemártod a fánkokat, különben lefolyik róla.
Tálald frissen, hogy a kétféle csokoládé és a puha fánk tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A fánkokat tálalás előtt megszórhatod aprított dióval, mandulával vagy kókuszreszelékkel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.