A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Ideális a 30-35°C közötti hőmérséklet.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, majd add hozzá a sót, és készíts egy mélyedést a közepébe.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát.
Öntsd az élesztős tejet a liszt közepébe, majd keverd össze fakanállal, és kezd el dagasztani a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejet.
Amikor a tészta összeállt, tedd egy enyhén lisztezett deszkára, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas, és nem ragad.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta akkor kel meg a legjobban, ha meleg helyen tartod.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd rá a hideg, lapított vajat a közepére, és hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, de ne fagyott, és lapítsd el vékonyra, hogy könnyebben eloszoljon a tésztában.
Nyújtsd ki óvatosan, majd hajtogasd össze háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hűtés segít, hogy a vaj ne olvadjon meg, és a tészta könnyebben kezelhető legyen.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát hűtőben 30 percig.
A többszöri hajtogatás teszi a croissant tésztáját levelessé.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki kb. 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre, és tekerd fel croissant alakban.
A háromszögek legyenek egyenlő szárúak, hogy szép formájú croissantok készüljenek.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 30 percig.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy megakadályozza a tészta kiszáradását.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz keverhetsz egy kevés tejet a szebb szín érdekében.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Figyelj oda, hogy a croissantok ne égjenek meg, a sütési idő sütőfüggő.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd tálald őket frissen, vajjal vagy lekvárral.
A legjobb ízélmény érdekében fogyaszd a croissantokat még aznap, amikor készültek. Ha marad, légmentesen záródó edényben tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.