Khachapuri fokhagymával, friss, aranybarna sajtos lepények

Khachapuri fokhagymával

A khachapuri egy híres grúz étel, amelyet évszázadok óta készítenek különféle változataiban. A hagyományos formában a sajtos töltelék az, ami igazán különlegessé teszi, ám a fokhagyma hozzáadása egy extra ízdimenzióval gazdagítja ezt az ételt. A grúz konyha híres a gazdag fűszereiről és egyszerű, mégis ínycsiklandó ételiről. A khachapuri készítése során érdemes ügyelni arra, hogy a tészta jól felkeljen, és a sajtos töltelék egyenletesen eloszoljon. Ez az étel tökéletes választás egy családi ebédhez vagy baráti összejövetelekhez, hiszen gyorsan elkészíthető és mindenki imádni fogja.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Víz
10 g Élesztő
1 tk.
2 ek. Olaj
1 db Tojás
4 gerezd Fokhagyma
200 g Túró
150 g Mozzarella

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy tálba szitáld, majd keverd hozzá a sót és az élesztőt. Közepébe készíts egy mélyedést, és öntsd bele a langyos vizet és az olajat. Kezd el összedolgozni a tésztát.

    A langyos víz segíti az élesztő aktiválódását. Ne használj túl forró vizet, mert az elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Gyúrd a tésztát sima, rugalmas állagúra, majd takard le egy konyharuhával és hagyd pihenni 1 órán át, amíg megkel.

    A tésztának a kézhez nem szabad ragadnia. Ha túl lágy, adj hozzá még egy kis lisztet.

    3

    Míg a tészta pihen, a túrót és a mozzarellát törd össze egy tálban. Reszeld hozzá a fokhagymát, és keverd jól össze a sajtot és a fokhagymát.

    A fokhagymát apróra vágd vagy reszeld, hogy minden falatban érezhető legyen az íze.

    4

    A megkelt tésztát oszd 4 egyenlő részre. Minden darabot nyújts ki kör alakúra, majd a közepébe tedd a sajtos-fokhagymás keveréket.

    Ne rakj túl sok tölteléket, hogy könnyen összefogható legyen a tészta, és szépen formálódjon.

    5

    Hajtsd be a tészta szélét a közepére, hogy egy hajó alakot formálj. Óvatosan nyújtsd ki még a széleken, hogy a töltelék ne szökjön ki sütés közben.

    Ügyelj arra, hogy a szélek jól záródjanak, különben a töltelék kifolyhat sülés közben.

    6

    Hevíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és süsd mindkét oldalát 5-6 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

    A serpenyőnek nem szabad túl forrónak lennie, hogy a tészta szépen átsüljön anélkül, hogy megégne.

    7

    Tálald az elkészült khachapurit forrón, és ha szeretnéd, a tetejét még egy tojással megkenheted sütés előtt.

    A tojáskenés ragyogóvá teszi a tészta felületét, és extra finom ízt ad neki.