Khatta Dhokla friss korianderrel és citromlével tálalva

Khatta Dhokla

A Khatta Dhokla egy népszerű indiai étel, amely a gujarati konyhából származik. A sós, enyhén savanykás ízvilág, a puha és könnyű textúra igazi különlegességgé teszi. A dhoklát gyakran reggelire vagy uzsonnára fogyasztják, de tökéletes étkezés lehet bármilyen alkalomra. Az élesztő és a szódabikarbóna kombinációja segíti a tészta emelkedését és lazaságát, míg a friss koriander és a citromlé frissítőt ad hozzá.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizsliszt
1 tk. Csemege só
2 ek. Citromlé
100 ml Tej
150 g Túrós joghurt
1 csokor Friss koriander
1 tk. Szódabikarbóna
1 tk. Hidratált élesztő
2 ek. Olaj
1 db Hagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a rizslisztet, a sót, a szódabikarbónát, a tejt, a citromlevet és a túrós joghurtot egy tálban. Adj hozzá egy kevés vizet, hogy a tészta sűrű palacsintatészta állagú legyen.

    A tészta ne legyen túl híg, és jól keverd el, hogy ne maradjon csomós.

    2

    Tedd hozzá a hidratált élesztőt a keverékhez, és alaposan keverd össze. Hagyj pihenni a tésztát 30-40 percig, hogy az élesztő dolgozni kezdjen.

    A tészta pihenés alatt kel fel, így a dkhokla szép légies és könnyű lesz. Ha szeretnéd még puhábbá tenni, tartsd melegen, amíg kel.

    3

    Míg a tészta pihen, vágd apróra a hagymát, és készíts elő egy gőzölő edényt. A gőzöléshez egy tálat használj, amit egy nagy lábasba teszel. Tedd a tálat egyenesen a lábasba, és ne érjen a vízhez.

    A gőzölés fontos, mert így a dhokla megőrzi puhaságát és finom textúráját.

    4

    Ha letelt a pihentetés, kend ki a gőzölő edényt olajjal, majd öntsd bele a tésztát. Szórd meg apróra vágott hagymával, és egyenletesen simítsd el a tetejét.

    Az olaj segít abban, hogy a dhokla ne ragadjon le a tál aljára. A hagyma extra ízt ad neki.

    5

    Gőzöld 15-20 percig, amíg a tészta átsül és megemelkedik. Ellenőrizheted, hogy elkészült-e, ha a közepébe szúrsz egy fogpiszkálót – ha tiszta, akkor kész.

    Ne nyisd ki a fedőt túl gyakran, hogy ne zökkentsd ki a gőzölést. Ha szükséges, pótold a vizet a lábas aljában.

    6

    Amikor a dhokla elkészült, hagyd pihenni pár percig, majd tálald friss korianderrel a tetején, és ízlés szerint citromlével is meglocsolhatod.

    A friss koriander és a citromlé csodálatos frissességet ad a végeredménynek!