Khichdi masala fűszerekkel, rizses és dhalos egytálétel, zöldségekkel és fűszerekkel tálalva

Khichdi masala fűszerekkel

A khichdi India egyik legősibb és legegyszerűbb étele, amely több mint ezer éve része a hagyományos konyhának. Az ayurvédikus gyógyászat is ajánlja, mert könnyen emészthető, tápláló, és egyensúlyba hozza a testet. Ahogy a mung dhal és rizs lassan főnek az illatos fűszerekkel, az otthon megtelik meleg, földes aromákkal – valódi komfortétel a hét bármely napjára. A khichdi különlegessége a sokoldalúságában rejlik – gazdagítható zöldségekkel, tálalható joghurttal, csatnival vagy papaddal. Tökéletes választás böjti időszakokra, könnyű vacsorának vagy egy megnyugtató, meleg ebédnek. A fűszerek aránya szabadon variálható, így mindenki saját ízlése szerint alakíthatja.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Basmati rizs
100 g Mung dhal (sárga hasított mungóbab)
750 ml Víz
1 db Sárgarépa
100 g Zöldborsó
1 db Hagyma
2 db Fokhagyma
1 tk. Friss gyömbér
2 ek. Ghee vagy olaj
1 tk. Köménymag
0.5 tk. Kurkuma
1 tk. Garam masala
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és a mung dhal-t külön edényben alaposan mosd át, majd áztasd be hideg vízbe legalább 30 percre.

    Az áztatás segíti az emészthetőséget és gyorsabb főzést biztosít.

    2

    Egy mély edényben melegítsd fel a ghee-t vagy olajat, és add hozzá a köménymagot. Pirítsd pár másodpercig, amíg pattogni nem kezd.

    Amint a köménymag illata felszáll és enyhén barnul, azonnal add hozzá a következő összetevőket, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát és reszelt gyömbért. Pirítsd 3-4 percig, amíg aranybarnára sül.

    Kevergetve pirítsd, hogy egyenletesen süljön, és ne kapjon oda az alja.

    4

    Add hozzá a kurkumát és a garam masalát, keverd át, majd öntsd rá a leszűrt rizst és mung dhal-t. Keverd össze alaposan.

    A fűszereket ne égesd meg, mert keserűvé válhatnak – gyorsan dolgozz, miután hozzáadtad őket.

    5

    Öntsd fel a vízzel, add hozzá a sót, a kockázott sárgarépát és a zöldborsót. Fedd le, forrald fel, majd alacsony lángon főzd 25-30 percig, amíg a rizs és a dhal megpuhul.

    Ha túl sűrűnek találod főzés közben, adhatsz még egy kevés vizet – a khichdi állaga lehet sűrű vagy lágyabb is ízlés szerint.