Kimchivel készült zongzi gőzölve tálalva

Kimchivel készült zongzi

A zongzi tradicionálisan egy ázsiai étel, amelyet ünnepi alkalmakra készítenek. A kimchi és a sült hús kombinációja egy különleges ízvilágot ad a klasszikus zongzihoz. A fehér rizs, a húsok és a fűszerek együtt megteremtik azt a tökéletes harmóniát, amit a zongzi képvisel. Az étel származása Kínába vezethető vissza, ahol évszázadok óta az egyik legkedveltebb étkezés az ünnepi és családi rendezvényeken. A kimchi hozzáadása egy új dimenziót ad az ételnek, amely különleges ízesítéssel gazdagítja a hagyományos receptet. Az ételt nemcsak főételként, hanem ajándéknak is szívesen készítik, hiszen az összeszedett és szoros csomagolás egyfajta szimbolikus jelentőséggel bír.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rizs
150 g Kimchi
200 g Sült hús (pl. disznóhús vagy csirke)
10 db Dumpling lapok (zongzi levél)
0.5 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Sesame olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le, majd főzd meg sós vízben 20 perc alatt. Hagyd kihűlni.

    A rizs alapvető része a zongzinak, ezért nagyon fontos, hogy ne legyen túl puha. Az al dente állag a legjobb.

    2

    A kimchit vágd apró darabokra, hogy könnyen be tudjuk tölteni a zongzi-ba. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz egy kevés szaftot is a kimchiből, hogy még ízesebb legyen.

    A kimchi erőteljes íze adja meg a zongzi különleges jellegét, de ha nem szereted a túl erős ízeket, csökkentsd a kimchi mennyiségét.

    3

    A húst vágd kis kockákra, majd pirítsd meg egy serpenyőben. Adj hozzá egy kevés sót, borsot, és süsd, amíg szép aranybarna lesz.

    A hús pirítása fokozza az ízeket, így fontos, hogy ne hagyd ki ezt a lépést!

    4

    Készítsd elő a zongzi lapokat: minden lapra rakj egy evőkanál rizst, a kimchiből egy-két darabot, és egy kis sült húst. A tölteléknek elég szorosnak kell lennie, hogy ne essen szét főzés közben.

    A zongzi lapot ügyesen kell összekötni, hogy biztosan ne szakadjon el főzés közben. Ha szükséges, használd a zongzihoz való kötöző szálat!

    5

    Hajtsd össze a lapokat, és rögzítsd őket kötöző szállal. A kész zongzikat teheted egy gőzölő kosárba, és gőzöld őket 30-40 percig.

    A zongzi-t mindig szorosra kösd, hogy a rizs és a töltelék jól összeérjen és ne szivárogjon ki a gőzölés alatt.

    6

    Miután elkészült, locsold meg a kész zongzi-t szezámmag olajjal, hogy még ízletesebbé váljon.

    A szezámmag olaj íze és aromája kiemeli a zongzi ízét, de ha nem szereted, el is hagyhatod.