Kladdkaka sós karamellás sajttortával, szép aranybarna rétegekkel

Kladdkaka sós karamellás sajttortával

A Kladdkaka egy híres svéd sütemény, amely egyszerű, de ínycsiklandó. Az eredeti recept egy finom csokoládés tészta, de az étel variálható, és tökéletesen illik hozzá a sós karamellás sajttorta. A sós karamell és a sajttorta kombinációja új dimenziót ad az ételnek, és a tészta gazdag csokoládés ízét kellemesen ellensúlyozza. Ez a recept egy igazi ínycsiklandó élmény, amit érdemes kipróbálni különleges alkalmakra vagy családi összejövetelekre.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
200 g Cukor
50 g Kakaópor
3 db Tojás
100 g Vaj
100 g Tejföl
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
250 g Krémfehér sajt (pl. mascarpone)
100 g Barna cukor
200 ml Tejszín
50 g Vaj a karamellhez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat olvaszd fel, és keverd össze a cukorral, a tojásokkal, a tejföllel, a sütőporral és a kakaóporral. Alaposan keverd össze.

    A vajat ne hagyd túlságosan felmelegedni, hogy ne égesd meg. A tészta sima állagú legyen, ha szükséges, használj elektromos keverőt.

    2

    A lisztet is add hozzá a tésztához, és dolgozd össze. A tészta ne legyen túl kemény, hanem egyenletesen keveredjen el.

    Ha túl sűrűnek érzed a tésztát, egy kevés tejföllel vagy vízzel hígíthatod, hogy könnyen keverhető legyen.

    3

    A kész tésztát öntsd egy 22 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd süsd 180°C-on körülbelül 20-25 percig. A közepének még kissé lágyan kell maradnia.

    Ne süsd túl, mert a Kladdkaka a belsejében kissé folyós marad. Ellenőrizd a sütési időt, ha a széle már megszilárdult, de a közepe még enyhén remegős.

    4

    Míg a tészta sül, készítsd el a sós karamellás sajttortát. A barna cukrot és a vajat egy lábasban olvaszd fel, majd add hozzá a tejszínt és a sót, és keverd, amíg sűrűsödni kezd.

    A karamell ne főjön túl sokáig, mert keserűvé válhat. Tartsd szem előtt, hogy a karamell akkor jó, ha már sűrű, de még nem válik szilárd állagúvá.

    5

    A mascarponét vagy a krémfehér sajtot keverd össze a sós karamellával. Az így kapott keveréket öntsd a kihűlt Kladdkaka tetejére, és egyenletesen oszlasd el.

    Miután ráöntötted a karamellás sajttortát, tedd vissza a hűtőbe legalább egy órára, hogy a rétegek megdermedjenek.

    6

    Tálald a tortát hidegen, és élvezd a sós karamellás, édes és kakaós ízek kombinációját.

    A torta a hűtőben 1-2 napig is eláll, de frissen a legfinomabb!