Illatos, forró almás cider bögrében

Klasszikus almás cider

A cider eredetileg az ősi kelta és római kultúrából származik, ahol az almát erjesztették, hogy egy enyhén alkoholos, frissítő italt hozzanak létre. Az idők során az alma fűszeres, forró változata is elterjedt, különösen az angolszász országokban, ahol a hideg téli estéken egy csésze meleg cider volt a tökéletes társ. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint egy pohár forró almás cider, amely azonnal felmelegíti a testet és a lelket. A fahéj, a szegfűszeg és a vanília tökéletes harmóniát alkot az édeskés almalével, miközben a citrusosság kellemes frissességet kölcsönöz neki. A cider elkészítésének titka a lassú melegítés, amely lehetővé teszi, hogy a fűszerek fokozatosan adják át aromáikat, anélkül hogy elnyomnák az alma természetes édességét. Ha még karakteresebb ízt szeretnél, hagyd állni pár órát melegedés után, majd újramelegítve tálald. Tökéletes választás ünnepekre, családi összejövetelekre vagy egy nyugodt, bekuckózós estére.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 35 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 l Almalé (100%-os, szűretlen)
100 g Barnacukor
2 db Fahéjrúd
1 csipet Szerecsendió
5 db Szegfűszeg
5 ml Vanília kivonat
1 db Friss alma
30 ml Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Öntsd az almalét egy nagy fazékba, majd kezdd el közepes lángon melegíteni. Fontos, hogy ne forrald fel, csak lassan melegítsd, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.

    A legjobb eredmény érdekében használj 100%-os, hozzáadott cukor nélküli almalevet.

    2

    Add hozzá a barnacukrot, és kevergesd, amíg teljesen feloldódik. Ez adja meg az ital mélyebb, karamellizált édességét.

    Ha nincs barnacukrod, használhatsz helyette mézet vagy juharszirupot is.

    3

    Dobd bele a fahéjrudakat, a szegfűszeget és a szerecsendiót. Ezek az alapfűszerek hozzák létre a cider jellegzetes, melegítő ízét.

    Ha nincs egész szegfűszeged, használhatsz őröltet is, de óvatosan adagold, mert intenzív íze van.

    4

    Önts hozzá egy kevés vanília kivonatot és a frissen facsart citromlevet, hogy az ital kiegyensúlyozottabb és frissebb legyen.

    A citromlé segít kiemelni az alma ízét és megakadályozza, hogy a cider túl édes legyen.

    5

    A friss almát vágd vékony szeletekre, majd add hozzá az italhoz. Ez nemcsak dekoratív, hanem az alma friss aromáját is kiemeli.

    Használj keményebb, ropogós almafajtát, mint például a Granny Smith vagy a Fuji.

    6

    Hagyd a cidert alacsony lángon melegedni kb. 20-30 percig, hogy az ízek megfelelően összeérjenek. Ne hagyd forrni, mert a túl magas hőmérséklet elrontja a természetes aromákat.

    Minél tovább hagyod melegedni a cidert, annál intenzívebbek lesznek az ízek.

    7

    Szűrd le az italt, hogy eltávolítsd a fűszereket és az alma darabokat. Ezt egy finom szűrővel vagy gézdarabbal végezheted el.

    A leszűrt fűszereket és almadarabokat kidobhatod, vagy felhasználhatod más receptekhez is.

    8

    Tálald forrón bögrékben, esetleg egy szelet friss almával vagy egy kis fahéjjal a tetején díszítésként.

    Egy kevés tejszínhabbal vagy karamell szósszal is feldobhatod a cidert.