Frissen sült klasszikus bagel, ropogós és aranybarna héjjal

Klasszikus Bagel

A bagel gyökerei a zsidó közösségekhez vezethetők vissza, ahol először Lengyelországban jelent meg a 17. század végén. Eredetileg egy sós tésztás kerek kenyérfélének számított, amit a zsidó családok reggelire fogyasztottak. Azóta a bagel számos variáción keresztül vált népszerűvé, és ma már a világ minden táján ismert. A klasszikus bagel egyszerű, mégis ízletes étel, amely frissen sülve a legfinomabb.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
300 ml Meleg víz
1 ek. Olaj
1 tk. Máltai cukor (főzéshez)
1 tk. Szezámmag (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízben oldd fel a cukrot, majd add hozzá az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig, amíg felfut.

    Az élesztő felfutásához szükséges, hogy a víz ne legyen túl forró, inkább langyos legyen. Ha a víz túl meleg, elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olajat, majd gyúrd a tésztát simára.

    A tészta ne legyen túl ragadós, ha az, adj hozzá egy kis lisztet, de ne túl sokat, mert így a bagel kemény lehet.

    3

    Takarjuk le a tésztát egy nedves konyharuhával, és hagyjuk kelni 1-1,5 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A tészta kelesztéséhez meleg helyre van szükség, például egy sütőbe, amit előzőleg 30 fokra melegítettek, de ne kapcsoljuk be!

    4

    A megkelt tésztából formázz kis golyókat, majd lyukas közepükből nyújts kis karikákat. Hagyd pihenni 10 percig.

    Ne aggódj, ha a lyuk kicsit összeesik sütés közben, amikor forró vízbe teszed, a bagel visszaformálódik.

    5

    Egy nagy lábosban forralj vizet, és adj hozzá egy kis maltás cukrot. A formázott tésztát egyenként tedd a forró vízbe, és főzd 1-2 percig mindkét oldalán.

    A főzés során a bagel fel fog jönni a víz tetejére, ha nem, akkor hagyd egy kicsit tovább főzni.

    6

    Miután főttek, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ha szeretnéd, szórj rájuk szezámmagot vagy mákot, majd süsd előmelegített 220°C-os sütőben 15-20 percig.

    Ha szereted a ropogós bagelt, a sütő előtt kend meg egy kis vízzel a tészta tetejét.