Klasszikus belga gofri tĂĄlalva

Klasszikus Belga Gofri

A belga gofri, mĂĄs nĂ©ven \'LiĂšge-i gofri\', az egyik legismertebb Ă©dessĂ©g Belgiumban. Eredetileg a 18. szĂĄzad vĂ©gĂ©n kezdtek el kĂ©szĂ­teni egy Ă©desebb, ropogĂłsabb verziĂłt, amely azĂłta vilĂĄgszerte ismerttĂ© vĂĄlt. A hagyomĂĄnyos belga gofri tĂ©szta kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy finom, Ă©des Ă©lesztƑs tĂ©sztĂĄval kĂ©szĂŒl, amit aranybarna ropogĂłssĂĄ sĂŒtnek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 250 g liszt
⭕ 2 db tojás
⭕ 2 ek. cukor
⭕ 1 csipet só
⭕ 300 ml tej
⭕ 100 g olvasztott vaj
⭕ 1 cs. vaníliás cukor
⭕ 7 g Ă©lesztƑ

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ a hozzĂĄvalĂłkat: mĂ©rd ki a lisztet, a cukrot, Ă©s a vanĂ­liĂĄs cukrot. Az Ă©lesztƑt langyos tejben oldd fel egy csipetnyi cukorral, majd hagyd pihenni 10 percig, amĂ­g felfut.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. A felfutott Ă©lesztƑ biztosĂ­tja, hogy a gofri könnyƱ Ă©s levegƑs legyen.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a vanĂ­liĂĄs cukrot. KözepĂ©n kĂ©szĂ­ts egy kis mĂ©lyedĂ©st, Ă©s öntsd bele az Ă©lesztƑs keverĂ©ket, majd a tojĂĄsokat Ă©s az olvasztott vajat.

    A mĂ©lyedĂ©sbe öntve az Ă©lesztƑs keverĂ©ket, a liszt fokozatosan keveredik hozzĂĄ, ami elƑsegĂ­ti a tĂ©szta kelĂ©sĂ©t.

    3

    Kezdd el összekeverni az összetevƑket egy fakanĂĄllal vagy kĂ©zi habverƑvel. Lassan adj hozzĂĄ a tejet, hogy egy sima, habos tĂ©sztĂĄt kapj.

    A tejet lassan adagold, hogy elkerĂŒld a csomĂłk kialakulĂĄsĂĄt. A tĂ©sztĂĄnak sƱrƱnek, de folyĂ©konynak kell lennie.

    4

    Takarjuk le a tĂĄlat egy konyharuhĂĄval, Ă©s hagyjuk a tĂ©sztĂĄt meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt pihenni, amĂ­g megkel. A pihenƑ idƑ alatt a tĂ©szta volumenje növekszik.

    A meleg hely elƑsegĂ­ti az Ă©lesztƑ mƱködĂ©sĂ©t, Ă©s a tĂ©szta gyorsabban megkel. Ha nincs meleg hely, tedd a tĂĄlat a langyos sĂŒtƑbe.

    5

    MiutĂĄn megkelt, melegĂ­tsd elƑ a gofrisĂŒtƑt. Ha nincs gofrisĂŒtƑd, hasznĂĄlhatsz egy pofĂĄs palacsintasĂŒtƑt is.

    A gofrisĂŒtƑt alaposan melegĂ­tsd elƑ, hogy a gofri gyorsan Ă©s egyenletesen sĂŒljön meg.

    6

    A gofrisĂŒtƑbe kanalazd a tĂ©sztĂĄt, ĂŒgyelve arra, hogy ne töltsd tĂșl, mert a gofri sĂŒtĂ©s közben megnövekszik. SĂŒssĂŒk 3-5 percig, amĂ­g aranybarna nem lesz.

    A tĂ©szta mennyisĂ©gĂ©t a gofrisĂŒtƑd mĂ©retĂ©hez igazĂ­tsd. A sĂŒtĂ©si idƑ a gofrisĂŒtƑ tĂ­pusĂĄtĂłl fĂŒggƑen vĂĄltozhat.

    7

    A kĂ©sz gofrikat szedd le a sĂŒtƑrƑl, Ă©s tĂĄlald frissen, bogyĂłs gyĂŒmölcsökkel, cukorral, vagy bĂĄrmilyen egyĂ©b kedvenc öntettel.

    A gofri frissen a legfinomabb, de ha marad, lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł edĂ©nyben tĂĄrold. ÚjramelegĂ­theted pirĂ­tĂłban vagy sĂŒtƑben.