Klasszikus olasz calzone töltött pizza

Klasszikus Calzone

A calzone egy klasszikus olasz fogás, amely a hagyományos pizzához hasonló, de félbehajtott formában készül. Eredete Nápolyhoz köthető, ahol a pizzakészítők olyan ételeket alkottak, amelyek könnyen fogyaszthatók voltak útközben is. A ropogós tésztába zárt töltelék gyakran sonkát, sajtot, paradicsomszószt és zöldségeket tartalmaz, így minden harapásban gazdag ízélményt nyújt. Ha szereted a pizzát, de kipróbálnál valami újat, a calzone tökéletes választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 35 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Cukor
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
150 g Sonka
100 g Gomba
1 tk. Oregano
1 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztához keverd össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálban. Add hozzá a meleg vizet és az olívaolajat, majd gyúrd addig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a gombát és a sonkát, majd keverd össze a paradicsomszósszal, a zúzott fokhagymával és az oregánóval.

    A töltelékhez adhatsz más zöldségeket is, például paprikát, hagymát vagy olívabogyót.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.

    A sütőt alsó-felső sütéssel melegítsd elő.

    5

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd nyújtsd ki őket kör alakúra kb. 25 cm átmérőjűre.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    6

    A kör egyik felére halmozd a tölteléket, szórd rá a reszelt mozzarellát, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit nyomkodd le, hogy jól záródjon.

    A széleket alaposan nyomkodd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz villát is a lezáráshoz.

    7

    Kend meg a calzone tetejét felvert tojással, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tojás helyett használhatsz olívaolajat is a calzone tetejének megkenéséhez.

    8

    Süsd előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő teljesítményétől.

    9

    Hagyd pár percig hűlni, majd tálald melegen.

    A calzone belseje nagyon forró lehet közvetlenül sütés után, ezért érdemes várni pár percet a szeleteléssel és a tálalással.