Khachapuri, gazdag sajtos töltelékkel töltött, aranybarna pite

Klasszikus Khachapuri

A khachapuri egy tradicionális grúz étel, amely az étkezések alapját képezi. A sajtos töltelékkel töltött pite ősidők óta ismert, és a grúz konyha egyik legismertebb fogása. Eredetileg a Kaukázus hegységben készült, és mára a világ minden táján elterjedt. Ez az étel rendkívül gazdag és finom, a sajtos töltelék pedig tökéletesen illik a ropogós tésztához.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér liszt
1 dl Sóból készült víz
7 g Élesztő
1 tk. Cukor
200 ml Tej
2 ek. Olívaolaj
1 db Tojás
150 g Túró
150 g Mozzarella sajt
100 g Feta sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, a sót és a cukrot egy tálban keverd össze. Az élesztőt szórd rá, és öntsd hozzá a meleg vizet és a tejet. Keverd jól össze, hogy egy sima tésztát kapj.

    Az élesztőt langyos folyadékban oldjuk fel, hogy gyorsan aktiválódjon. Ne legyen túl meleg a víz, különben az élesztő elpusztulhat.

    2

    Adj hozzá olívaolajat, és gyúrd jól össze a tésztát. Kelessd 1-1,5 órán át, amíg duplájára nem nő.

    A tésztát meleg, de nem túl forró helyen kell keleszteni, például a sütőben egy párás edényben.

    3

    Közben a sajtokat törd össze, és keverd össze a túróval. Az egy tojással keverd össze, hogy a sajtok jól összetapadjanak.

    Ha a sajtok nem elég sósak, ízesítsd egy kis sóval, de ne túl erősen, mivel a feta sajt is sós.

    4

    Amikor a tészta megkelt, oszd két részre, és nyújtsd ki őket kör alakúra. A közepébe tedd a sajtkeveréket, majd hajtsd fel a tészta széleit, hogy a sajt ne folyjon ki.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, hogy a tészta könnyen formázható legyen.

    5

    Tedd a kész tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tészta aranybarna lesz.

    Ha a tészta teteje túl gyorsan pirul, takard le fóliával, hogy a sajt még a sütési idő alatt ne égjen meg.