Manakish olívaolajjal és za'atar fűszerkeverékkel, friss petrezselyemmel

Klasszikus Manakish

A Manakish egy tradicionális libanoni étel, amelyet gyakran reggelire fogyasztanak. A fűszeres za\'atar fűszerkeverék és az olívaolaj kombinációja adja a manakish különleges ízét. A tészta puha, míg a fűszeres réteg a tetején ropogós lesz, így egy kellemes textúrájú és ízletes étel születik. A manakish hagyományosan reggelire, de bármely étkezéshez tökéletes. A modern változatok különböző feltétekkel is gazdagíthatók, de a klasszikus verzió a legnépszerűbb.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 40 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
10 g Élesztő
1 tk. Cukor
1 tk.
3 ek. Olívaolaj
250 ml Meleg víz
3 ek. Za\'atar fűszerkeverék
2 ek. Olívaolaj (a tetejére)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt oldd fel a meleg vízben a cukorral, majd hagyd 10 percig pihenni, hogy felhabosodjon.

    A víznek langyosnak kell lennie, nem túl forrónak, hogy ne öljük meg az élesztőt. Ha túl forró a víz, az élesztő nem fog működni.

    2

    A lisztet és sót tedd egy nagy tálba, majd add hozzá az olívaolajat és az élesztős vizet. Keverd össze, és gyúrd sima tésztává.

    Ha a tészta túl ragadós, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, egy pici vizet. A tészta akkor jó, ha lágy és ruganyos.

    3

    Hagyd a tésztát kelni egy letakart tálban, meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg a tészta megduplázódik.

    A kelési idő a hőmérséklettől függ, ha melegebb a helyiség, gyorsabban kelhet. A tésztát ne hagyd túl kelni, hogy ne veszítse el a formáját.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd fel 4 egyenlő részre, és formázz belőlük kis golyókat.

    A golyókat a kéz melegével könnyedén formázhatod, de ügyelj arra, hogy ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert akkor túl ropogós lesz.

    5

    Nyújtsd ki a tésztát kerek formára, majd kend meg olívaolajjal. Szórd meg a za\'atar fűszerkeverékkel, és enyhén nyomkodd bele, hogy a fűszerek jól rögzüljenek.

    A za\'atar fűszerkeveréket bátran lehet variálni, ha nem szereted az erősebb ízeket, csökkentsd a mennyiségét.

    6

    Helyezd a manakishokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 10-12 percig 220°C-on, amíg a tészta aranybarnára sül.

    A sütési idő a tészta vastagságától függően változhat, ezért figyeld, hogy aranybarna legyen a teteje.