Klasszikus simit frissen sült, ropogós, szezámmagos tésztakörökkel

Klasszikus Simit

A simit a török konyha egyik legismertebb péksüteménye, amely több évszázados múltra tekint vissza. Eredetileg a Török Birodalomban vált népszerűvé, és mára világszerte ismertté vált. A simit egyszerre ropogós és lágy, és a szezámmag gazdag ízvilága teszi igazán különlegessé. A simit tökéletes választás reggelire, uzsonnára, vagy akár vendégváró falatoknak. A titka abban rejlik, hogy a tésztát szép lassan kelni hagyjuk, hogy az állaga igazán légies és könnyű legyen. Az aranybarna, ropogós szezámmag réteg pedig a végén igazi ínycsiklandó élményt biztosít.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Szezámmag
250 ml Víz
1 tk. Cukor
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Száraz élesztő
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a vizet langyosra (kb. 40°C). Add hozzá a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő felébredjen és habozni kezdjen.

    Ha a víz túl forró, elpusztíthatja az élesztőt, ezért mindig ellenőrizd, hogy ne legyen több mint langyos.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Készíts egy kis mélyedést a közepébe, majd öntsd bele a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat.

    A mélyedés segít abban, hogy a folyadék egyenletesebben keveredjen el a liszttel.

    3

    Keverd össze a hozzávalókat, és gyúrd a tésztát sima, rugalmas állagúvá. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kis lisztet. Ha túl száraz, egy kevés vízzel is lágyíthatod.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor keményebb lesz. A cél egy lágy, de nem túl ragacsos tészta.

    4

    Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, és fedd le egy konyharuhával. Hagyd kelni 1 órát, amíg a tészta megduplázódik.

    Ha gyorsabban szeretnéd kelni a tésztát, tedd meleg helyre, például egy enyhén fűtött sütőbe.

    5

    Miután a tészta megkelt, oszd el 8 egyenlő részre, és formázz belőlük hosszú hengereket. Ezt követően fonj belőlük pálcikákat, és a két végét kösd össze, hogy kör alakú tésztát kapj.

    Ha a tészta túl puha a formázáshoz, pihentesd pár percet, hogy jobban kezelhető legyen.

    6

    Egy tálban verd fel a tojást, majd a szezámmagot öntsd egy lapos tányérra. Minden simit először a felvert tojásba, majd a szezámmagba mártsd, hogy a tészta jól bevonódjon.

    Használj friss szezámmagot, hogy még ízesebb legyen. Ne hagyd ki a tojásos fürdőt, mert ettől lesz szép fényes a teteje.

    7

    Helyezd a simiteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Minden sütő másképp működik, ezért figyeld a simiket 15 perc után. Ha aranybarna, kész is!