Melegítsd elő a vizet langyosra (kb. 40°C). Add hozzá a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő felébredjen és habozni kezdjen.
Ha a víz túl forró, elpusztíthatja az élesztőt, ezért mindig ellenőrizd, hogy ne legyen több mint langyos.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Készíts egy kis mélyedést a közepébe, majd öntsd bele a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat.
A mélyedés segít abban, hogy a folyadék egyenletesebben keveredjen el a liszttel.
Keverd össze a hozzávalókat, és gyúrd a tésztát sima, rugalmas állagúvá. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kis lisztet. Ha túl száraz, egy kevés vízzel is lágyíthatod.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor keményebb lesz. A cél egy lágy, de nem túl ragacsos tészta.
Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, és fedd le egy konyharuhával. Hagyd kelni 1 órát, amíg a tészta megduplázódik.
Ha gyorsabban szeretnéd kelni a tésztát, tedd meleg helyre, például egy enyhén fűtött sütőbe.
Miután a tészta megkelt, oszd el 8 egyenlő részre, és formázz belőlük hosszú hengereket. Ezt követően fonj belőlük pálcikákat, és a két végét kösd össze, hogy kör alakú tésztát kapj.
Ha a tészta túl puha a formázáshoz, pihentesd pár percet, hogy jobban kezelhető legyen.
Egy tálban verd fel a tojást, majd a szezámmagot öntsd egy lapos tányérra. Minden simit először a felvert tojásba, majd a szezámmagba mártsd, hogy a tészta jól bevonódjon.
Használj friss szezámmagot, hogy még ízesebb legyen. Ne hagyd ki a tojásos fürdőt, mert ettől lesz szép fényes a teteje.
Helyezd a simiteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Minden sütő másképp működik, ezért figyeld a simiket 15 perc után. Ha aranybarna, kész is!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.