Knäckebröd rozsliszttel, friss ropogós pékáru

Knäckebröd klasszikus rozsliszttel

A knäckebröd, vagy más néven svéd ropogós kenyér, egy tradicionális svéd étel, amely a mai napig elengedhetetlen része a svéd konyhának. A klasszikus rozslisztes változat egy egyszerű, de annál ínycsiklandóbb étel, amelyet sokféleképpen tálalhatunk. Az eredeti recept több mint 500 éves múltra tekint vissza, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend Svédországban. A knäckebröd egyszerű, de rendkívül ízletes, és remek kísérője lehet mindenféle étkezésnek. A rozsliszt használata gazdagítja az ízvilágot, és táplálóbbá teszi az ételt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 30 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rozsliszt
200 g Búzaliszt
200 ml Víz
1 tk.
10 g Élesztő
2 ek. Olívaolaj
1 csipet Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rozslisztet és a búzalisztet egy nagy tálban keverd össze. A sót és a cukrot is add hozzá, hogy egyenletesen eloszoljanak.

    A liszt keverésekor ügyelj arra, hogy jól eloszlasd a száraz hozzávalókat, így egyenletesebb lesz a tészta.

    2

    A vizet melegítsd meg (ne legyen túl forró), majd add hozzá az élesztőt és egy csipet cukrot. Keverd addig, amíg az élesztő fel nem oldódik.

    A víz ne legyen túl forró, mert akkor elpusztíthatja az élesztőt. A víz hőmérséklete körülbelül 35°C legyen.

    3

    A liszt keverékéhez öntsd hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Keverd össze, majd gyúrd a tésztát addig, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tésztát legalább 10 percig gyúrd, hogy a glutén jól kidolgozódjon, így a végeredmény ropogós és könnyű lesz.

    4

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 1-1,5 órán át, amíg a tészta megkel.

    A tésztát meleg helyen pihentesd, hogy az élesztő hatékonyan dolgozhasson.

    5

    Miután a tészta megkelt, oszd két részre. Egyenként nyújtsd ki őket vékonyra, kb. 3-4 mm vastagságúra.

    Ha a tészta ragad, használj egy kis lisztet, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    6

    A nyújtott tésztát egy éles késsel vágd fel kis négyzetekre vagy téglalapokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd rá a tésztát.

    A tésztát nem szükséges túlzottan sűrűn rakni, így minden darab egyenletesen megsülhet.

    7

    Süsd a knäckebrödöt 200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Ügyelj arra, hogy a tészta ne égjen meg.

    A sütési idő a tészta vastagságától függ. Ha nem elég ropogós, hagyd a sütőben 1-2 percig, de figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    8

    Miután kész, hagyd kihűlni a knäckebrödet, majd tálald frissen vagy tárold légmentesen záródó edényben.

    A knäckebröd hűtve is ropogós marad, így hosszú ideig friss marad.