A rozslisztet és a búzalisztet egy nagy tálban keverd össze. A sót és a cukrot is add hozzá, hogy egyenletesen eloszoljanak.
A liszt keverésekor ügyelj arra, hogy jól eloszlasd a száraz hozzávalókat, így egyenletesebb lesz a tészta.
A vizet melegítsd meg (ne legyen túl forró), majd add hozzá az élesztőt és egy csipet cukrot. Keverd addig, amíg az élesztő fel nem oldódik.
A víz ne legyen túl forró, mert akkor elpusztíthatja az élesztőt. A víz hőmérséklete körülbelül 35°C legyen.
A liszt keverékéhez öntsd hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Keverd össze, majd gyúrd a tésztát addig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tésztát legalább 10 percig gyúrd, hogy a glutén jól kidolgozódjon, így a végeredmény ropogós és könnyű lesz.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 1-1,5 órán át, amíg a tészta megkel.
A tésztát meleg helyen pihentesd, hogy az élesztő hatékonyan dolgozhasson.
Miután a tészta megkelt, oszd két részre. Egyenként nyújtsd ki őket vékonyra, kb. 3-4 mm vastagságúra.
Ha a tészta ragad, használj egy kis lisztet, hogy könnyebben nyújtható legyen.
A nyújtott tésztát egy éles késsel vágd fel kis négyzetekre vagy téglalapokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd rá a tésztát.
A tésztát nem szükséges túlzottan sűrűn rakni, így minden darab egyenletesen megsülhet.
Süsd a knäckebrödöt 200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Ügyelj arra, hogy a tészta ne égjen meg.
A sütési idő a tészta vastagságától függ. Ha nem elég ropogós, hagyd a sütőben 1-2 percig, de figyelj rá, hogy ne égjen meg.
Miután kész, hagyd kihűlni a knäckebrödet, majd tálald frissen vagy tárold légmentesen záródó edényben.
A knäckebröd hűtve is ropogós marad, így hosszú ideig friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.