Keverd össze a lisztet, sütőport és sót egy nagy tálban. Morzsold bele a vajat, amíg morzsás állagú lesz.
A vaj legyen hideg, mert így könnyebb morzsolni és a tészta is jobban fog összeállni.
Add hozzá a felvert tojásokat és a tejet, majd keverd össze, hogy lágy tésztát kapj. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tejet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl lágy a tészta. A tészta akkor jó, ha összeáll, de nem ragad.
Lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, majd oszd kis adagokra. Nyújtsd ki őket, és vágj belőlük kb. 10 cm hosszú, 1 cm széles csíkokat.
A csíkokat egyenletes vastagságúra vágd, hogy a fonatok egyenletesen süljenek meg.
Fonj össze három csíkot, hogy fonott formát kapj. Nyomd össze a végeket, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
A fonatokat szorosan fond össze, hogy a sütés során megőrizzék a formájukat. A végeket alaposan nyomd össze, hogy ne nyíljanak szét.
Hevítsd fel az olajat kb. 180°C-ra, és süsd a fonatokat aranybarnára, kb. 2-3 percig oldalanként. Szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat lecsöpögtesd.
Az olaj legyen elég forró, de ne túl forró, mert akkor a fonatok megégnek. A fonatokat időnként forgasd meg, hogy egyenletesen süljenek.
Közben készítsd el a szirupot: egy lábosban forrald össze a cukrot, vizet, citromlevet és mézet, majd hagyd lassú tűzön főni kb. 5 percig, amíg szirupos állagot kap.
A szirupot ne főzd túl sokáig, mert akkor túl sűrű lesz. A szirup akkor jó, ha bevonja a kanalat.
Még melegen mártsd a sült tésztákat a forró szirupba, hogy teljesen bevonja őket. Hagyd egy rácson megszáradni.
A tésztákat gyorsan mártsd a szirupba, hogy ne ázzanak el. A rácson hagyd lecsepegni a felesleges szirupot.
A Koeksister kívül ropogós, belül pedig ragacsosan édes lesz. Azonnal tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A Koeksister frissen a legfinomabb! Ha mégis marad, légmentesen tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.