Koeksister fonott sült tészta sziruppal bevonva

Koeksister

A Koeksister egy hagyományos dél-afrikai édesség, amely a holland telepesek konyhájából ered. A neve a holland \'koek\' (sütemény) és \'sister\' (sistergés) szavakból származik, utalva arra, hogy a forró olajban sülő tészta sistereg. A sütemény egyedi jellemzője, hogy először kisütik, majd azonnal cukorszirupba merítik, amitől kívül ropogós, belül pedig ragacsos lesz. A Koeksister az évek során az afrikai és ázsiai hatásokkal ötvöződött, és ma már a dél-afrikai piacok és ünnepségek ikonikus finomságának számít. A tökéletes Koeksister elkészítéséhez kulcsfontosságú a szirup megfelelő hőmérséklete: a forró süteménynek hideg szirupba kell kerülnie, hogy a legjobb állagot érjük el.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
3700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt
10 g Sütőpor
5 g
50 g Vaj
2 db Tojás
250 ml Tej
500 ml Olaj a sütéshez
500 g Cukor
250 ml Víz
20 ml Citromlé
50 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, sütőport és sót egy nagy tálban. Morzsold bele a vajat, amíg morzsás állagú lesz.

    A vaj legyen hideg, mert így könnyebb morzsolni és a tészta is jobban fog összeállni.

    2

    Add hozzá a felvert tojásokat és a tejet, majd keverd össze, hogy lágy tésztát kapj. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A tejet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl lágy a tészta. A tészta akkor jó, ha összeáll, de nem ragad.

    3

    Lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, majd oszd kis adagokra. Nyújtsd ki őket, és vágj belőlük kb. 10 cm hosszú, 1 cm széles csíkokat.

    A csíkokat egyenletes vastagságúra vágd, hogy a fonatok egyenletesen süljenek meg.

    4

    Fonj össze három csíkot, hogy fonott formát kapj. Nyomd össze a végeket, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    A fonatokat szorosan fond össze, hogy a sütés során megőrizzék a formájukat. A végeket alaposan nyomd össze, hogy ne nyíljanak szét.

    5

    Hevítsd fel az olajat kb. 180°C-ra, és süsd a fonatokat aranybarnára, kb. 2-3 percig oldalanként. Szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat lecsöpögtesd.

    Az olaj legyen elég forró, de ne túl forró, mert akkor a fonatok megégnek. A fonatokat időnként forgasd meg, hogy egyenletesen süljenek.

    6

    Közben készítsd el a szirupot: egy lábosban forrald össze a cukrot, vizet, citromlevet és mézet, majd hagyd lassú tűzön főni kb. 5 percig, amíg szirupos állagot kap.

    A szirupot ne főzd túl sokáig, mert akkor túl sűrű lesz. A szirup akkor jó, ha bevonja a kanalat.

    7

    Még melegen mártsd a sült tésztákat a forró szirupba, hogy teljesen bevonja őket. Hagyd egy rácson megszáradni.

    A tésztákat gyorsan mártsd a szirupba, hogy ne ázzanak el. A rácson hagyd lecsepegni a felesleges szirupot.

    8

    A Koeksister kívül ropogós, belül pedig ragacsosan édes lesz. Azonnal tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A Koeksister frissen a legfinomabb! Ha mégis marad, légmentesen tárold.