Kókuszos pogácsa tálalva

Kókuszos pogácsa

A kókuszos pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a kókusz édes, egzotikus íze egyedivé teszi ezt a süteményt. Magyarországon a pogácsa az egyik legkedveltebb sütemény, amelyet vendégváróként vagy uzsonnára is előszeretettel fogyasztanak. Ez a verzió egy édes-sós kombinációt kínál, amely különösen jól illik egy csésze kávé vagy forró csokoládé mellé. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, próbáld ki egy csipet fahéjjal vagy apróra vágott aszalt gyümölcsökkel gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
50 g Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Reszelt kókusz
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére reszelt kókusz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tejnek valóban langyosnak kell lennie, se nem túl melegnek, se nem túl hidegnek, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A hideg vaj morzsolása pedig biztosítja az omlós végeredményt.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Keverd a tésztába a reszelt kókuszt, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kókuszreszelék hozzáadása előtt érdemes megkóstolni, hogy ne legyen avas. A keléshez ideális a meleg, huzatmentes hely.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami a sütés során segít a pogácsa levegősségének elérésében. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben 10-15 percig.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy könnyebben tudj dolgozni vele és ne ragadjon a tésztához.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt kókusszal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való kenés szép, fényes felületet biztosít. A kókuszreszeléket enyhén meg is piríthatod a sütés előtt, hogy intenzívebb legyen az íze.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít elkerülni, hogy a pogácsák alja bepárásodjon és elázzon.