A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tejnek valóban langyosnak kell lennie, se nem túl melegnek, se nem túl hidegnek, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A hideg vaj morzsolása pedig biztosítja az omlós végeredményt.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Keverd a tésztába a reszelt kókuszt, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kókuszreszelék hozzáadása előtt érdemes megkóstolni, hogy ne legyen avas. A keléshez ideális a meleg, huzatmentes hely.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami a sütés során segít a pogácsa levegősségének elérésében. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben 10-15 percig.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy könnyebben tudj dolgozni vele és ne ragadjon a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt kókusszal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való kenés szép, fényes felületet biztosít. A kókuszreszeléket enyhén meg is piríthatod a sütés előtt, hogy intenzívebb legyen az íze.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít elkerülni, hogy a pogácsák alja bepárásodjon és elázzon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.