Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. Ideális a 30-35°C közötti hőmérséklet.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A sót ne közvetlenül az élesztővel érintkeztesd, mert gátolja a felfutását. Ezért keverd a liszttel.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a kókuszreszeléket. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A keléshez ideális hely a kikapcsolt sütő enyhén meleg (kb. 30°C) hőmérséklete, vagy egy meleg radiátor közelében.
A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát előtte áztasd rumba vagy narancslébe, hogy még ízletesebb legyen.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít a stollennek megtartani a formáját sütés közben.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Ha a stollen teteje nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy a belseje is átsüljön.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent érdemes pár napig állni hagyni, mielőtt felszeled, hogy az ízek összeérjenek. Tárold hűvös helyen, becsomagolva.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.