Kókuszos Stollen tálalva

Kókuszos Stollen

A kókuszos Stollen egy különleges német karácsonyi sütemény, amely a kókusz finom és édes ízét ötvözi a fahéjjal. A stollen egy klasszikus karácsonyi édesség, amelyet generációk óta készítenek. Az évek során különféle variációk jelentek meg, de a kókuszos változata igazán különleges és ínycsiklandó élményt nyújt.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 2 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
150 g Kókuszreszelék
200 g Megsült vaj
150 g Mazsola
100 g Mandula
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. Ideális a 30-35°C közötti hőmérséklet.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.

    A sót ne közvetlenül az élesztővel érintkeztesd, mert gátolja a felfutását. Ezért keverd a liszttel.

    3

    Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a kókuszreszeléket. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.

    4

    A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A keléshez ideális hely a kikapcsolt sütő enyhén meleg (kb. 30°C) hőmérséklete, vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.

    A mazsolát előtte áztasd rumba vagy narancslébe, hogy még ízletesebb legyen.

    6

    A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.

    Ez a pihentetés segít a stollennek megtartani a formáját sütés közben.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

    Ha a stollen teteje nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy a belseje is átsüljön.

    8

    A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    A stollent érdemes pár napig állni hagyni, mielőtt felszeled, hogy az ízek összeérjenek. Tárold hűvös helyen, becsomagolva.