Kókusztejes vörösboros lime szósz üvegben, grillezett ételek mellé tálalva

Kókusztejes vörösboros lime szósz

Ez a kókusztejes vörösboros lime szósz egy igazán egyedi és ízgazdag kreáció, amely ötvözi a bor mély aromáját, a kókusztej krémességét és a lime frissességét. Az ilyen típusú szószok a modern fúziós konyha kedvelt elemei, mert egyszerre hoznak édes, savanykás és gazdag jegyeket az ételekhez. Kiválóan passzol grillezett húsokhoz, zöldségekhez vagy akár egy különleges tésztás fogáshoz is.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Kókusztej
100 ml Vörösbor
2 ek. Frissen facsart lime-lé
1 tk. Lime héja (reszelt)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1 ek. Méz vagy juharszirup
1 tk. Friss gyömbér (reszelt)
1 tk.
1 csipet Fekete bors
1 tk. Kukoricakeményítő (sűrítéshez, opcionális)
2 ek. Hideg víz (a keményítő elkeveréséhez, opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel finomra.

    A vöröshagymát és a fokhagymát egyformán apróra vágd, hogy egyenletesen süljenek meg és ne legyenek túl nagy darabok a szószban.

    2

    Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg a hagymát és fokhagymát 2-3 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a mártásnak.

    3

    Add hozzá a reszelt gyömbért, és pirítsd további 1 percig.

    A friss gyömbér sokkal intenzívebb ízt ad, mint a szárított. Ha nincs friss gyömbéred, használhatsz gyömbérport is, de kevesebbet.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, és forrald fel. Főzd 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

    Használj száraz vörösbort, ami nem túl tanninos. A bor minősége befolyásolja a mártás ízét.

    5

    Add hozzá a kókusztejet, a frissen facsart lime levét és a reszelt lime héját.

    A kókusztej legyen zsíros, hogy krémesebb legyen a mártás. A lime héját csak a külső, zöld rétegét reszeld le, mert a fehér rész keserű lehet.

    6

    Keverd bele a mézet vagy juharszirupot, a sót és a fekete borsot.

    A méz vagy juharszirup édesíti a mártást, de ízlés szerint elhagyható, vagy helyettesíthető más édesítővel.

    7

    Főzd közepes lángon 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek és a szósz kissé besűrűsödjön.

    Időnként keverd meg a mártást, hogy ne égjen le az alja.

    8

    Ha sűrűbb mártást szeretnél, keverd el a kukoricakeményítőt hideg vízben, majd öntsd a szószhoz. Főzd további 2-3 percig, amíg eléri a kívánt állagot.

    A kukoricakeményítőt mindig hideg vízben keverd el, különben csomós lesz a mártás.

    9

    Tálalás előtt szűrd le, ha simább textúrát szeretnél, majd melegen kínáld sült húsok vagy zöldségek mellé.

    A leszűrés opcionális, de simábbá teszi a mártást. Ez a mártás jól illik ázsiai ihletésű ételekhez, például sült tofuhoz vagy zöldséges tésztához.