Köményes sajtos pogácsa tálalva

Köményes sajtos pogácsa

A köményes sajtos pogácsa egy igazi magyar klasszikus, amelyet a köménymag enyhén fűszeres, pikáns íze tesz különlegessé. A kömény a magyar konyha egyik leggyakrabban használt fűszere, amely nemcsak aromát ad az ételeknek, hanem segíti az emésztést is. A sajttal kombinálva egy igazán ízletes, omlós pogácsa születik, amelyet a család és a vendégek is garantáltan szeretni fognak. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal vagy egy csipet chili hozzáadásával!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
1 tk. Őrölt kömény
1 tk. Egész köménymag
150 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és az őrölt köményt, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A vajat gyorsan morzsold el, hogy ne olvadjon meg a kezed melegétől.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa. Elég, ha összeáll és rugalmas.

    4

    Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás teszi a pogácsát rétegesebbé és levegősebbé. Ne sajnáld a lisztet, hogy ne ragadjon a tészta.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben szaggathatod a pogácsákat.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg az egész köménymaggal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsáknak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.