Körtés-céklás krémleves tálalva

Körtés-céklás krémleves

A céklát már az ókori rómaiak is ismerték, és gyógyító hatásai miatt gyakran fogyasztották. A körte viszont a középkori európai konyhában lett igazán népszerű, különösen a desszertek és édes-savanyú fogások alapanyagaként. A két összetevő egy levesben történő kombinálása viszonylag új ötlet, amely a modern gasztronómia kreativitásából született. A céklás leves selymes karakterét a tejszín adja, míg a körte lágy édessége kiemeli és kiegyensúlyozza a földes ízeket. Tipp: akár hidegen is tálalható előételként – látványos és ízletes választás ünnepi alkalmakra vagy különleges vacsorákra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Cékla
2 db Körte
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
700 ml Zöldségalaplé
100 ml Főzőtejszín
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát hámozd meg és kockázd fel. A körtéket szintén hámozd meg, távolítsd el a magházat, majd szeleteld vagy kockázd fel. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel.

    A cékla nagyon fog, ezért használj kesztyűt a hámozáshoz, vagy utána alaposan mosd meg a kezed.

    2

    Egy közepes lábasban melegítsd fel az olívaolajat. Pirítsd meg benne a hagymát 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát, és párold még 1 percig.

    Alacsony lángon párold a hagymát, hogy ne égjen meg, és ne legyen keserű az íze.

    3

    Tedd bele a céklát és az egyik körtét, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd főzd kb. 25 percig, amíg a cékla megpuhul.

    A cékla főzési ideje függ a méretétől és a fajtájától. Villával ellenőrizd, hogy teljesen megpuhult-e.

    4

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha igazán selymes levest szeretnél, szűrd át finom szűrőn.

    Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is. Ebben az esetben hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed a turmixgépbe.

    5

    Add hozzá a főzőtejszínt, citromlevet, sót és borsot. Melegítsd össze, de ne forrald fel.

    A tejszínt lassan adagold a leveshez, folyamatosan kevergetve, hogy ne csapódjon ki.

    6

    A másik körtét főzd vagy párold puhára enyhén édes vízben, majd szeleteld. Tálaláskor díszítsd vele a levest egy kis tejszíncsíkkal. Tipp: dióval is megszórhatod, ha extra ropogósságra vágysz.

    A körtét ne főzd túl, mert szétesik. Akkor jó, ha még enyhén roppanós.

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát hámozd meg és kockázd fel. A körtéket szintén hámozd meg, távolítsd el a magházat, majd szeleteld vagy kockázd fel. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel.

    A cékla nagyon fog, ezért használj kesztyűt a hámozáshoz, vagy utána alaposan mosd meg a kezed.

    2

    Egy közepes lábasban melegítsd fel az olívaolajat. Pirítsd meg benne a hagymát 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát, és párold még 1 percig.

    Alacsony lángon párold a hagymát, hogy ne égjen meg, és ne legyen keserű az íze.

    3

    Tedd bele a céklát és az egyik körtét, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd főzd kb. 25 percig, amíg a cékla megpuhul.

    A cékla főzési ideje függ a méretétől és a fajtájától. Villával ellenőrizd, hogy teljesen megpuhult-e.

    4

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha igazán selymes levest szeretnél, szűrd át finom szűrőn.

    Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is. Ebben az esetben hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed a turmixgépbe.

    5

    Add hozzá a főzőtejszínt, citromlevet, sót és borsot. Melegítsd össze, de ne forrald fel.

    A tejszínt lassan adagold a leveshez, folyamatosan kevergetve, hogy ne csapódjon ki.

    6

    A másik körtét főzd vagy párold puhára enyhén édes vízben, majd szeleteld. Tálaláskor díszítsd vele a levest egy kis tejszíncsíkkal. Tipp: dióval is megszórhatod, ha extra ropogósságra vágysz.

    A körtét ne főzd túl, mert szétesik. Akkor jó, ha még enyhén roppanós.