Körtés-juhtúrós pogácsa tálalva

Körtés-juhtúrós pogácsa

A körtés-juhtúrós pogácsa egy igazán különleges változata a klasszikus magyar pogácsának, amelyben a reszelt körte frissessége és a juhtúró krémes textúrája tökéletes harmóniát alkot. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új változat egy finom édes-sós egyensúlyt kínál, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés mézzel vagy dióval gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
50 g Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Reszelt körte
100 g Juhtúró
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére reszelt sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, hogy az élesztő megfelelően felfuthasson. Ha nem fut fel, az élesztő valószínűleg nem volt friss.

    2

    A körtét reszeld le, és alaposan csavard ki a felesleges nedvességet.

    Nagyon fontos, hogy a körtéből kinyomd a nedvességet, különben túl lágy lesz a tészta.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása által a tészta könnyebb és levegősebb lesz. A hideg vajjal könnyebb dolgozni, és omlósabb lesz a végeredmény.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz.

    5

    Keverd a tésztába a reszelt körtét és a juhtúrót. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A keléshez tedd a tésztát meleg, huzatmentes helyre, például a sütőbe (de ne kapcsold be!).

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tészta rétegesebb szerkezetű lesz, ami a pogácsa végső állagát javítja.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy poharat vagy bögrét is.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással lekent pogácsák szebb színt kapnak. Figyeld a sütést, és ha nagyon barnul a teteje, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.