A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, hogy az élesztő megfelelően felfuthasson. Ha nem fut fel, az élesztő valószínűleg nem volt friss.
A körtét reszeld le, és alaposan csavard ki a felesleges nedvességet.
Nagyon fontos, hogy a körtéből kinyomd a nedvességet, különben túl lágy lesz a tészta.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása által a tészta könnyebb és levegősebb lesz. A hideg vajjal könnyebb dolgozni, és omlósabb lesz a végeredmény.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz.
Keverd a tésztába a reszelt körtét és a juhtúrót. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A keléshez tedd a tésztát meleg, huzatmentes helyre, például a sütőbe (de ne kapcsold be!).
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás során a tészta rétegesebb szerkezetű lesz, ami a pogácsa végső állagát javítja.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy poharat vagy bögrét is.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással lekent pogácsák szebb színt kapnak. Figyeld a sütést, és ha nagyon barnul a teteje, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.