Morzsold az élesztőt a langyos tejbe, adj hozzá egy teáskanál cukrot és egy kevés lisztet. Keverd el, majd pihentesd meleg helyen 10 percig, míg felfut. TIPP: Az élesztő akkor aktív, ha habos, krémes tetejű lesz.
Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl meleg volt. Próbálj meg friss élesztővel újrakezdeni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, sót és vaníliás cukrot. Ez lesz a tészta száraz alapja.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós.
Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, közepesen lágy tésztává. TIPP: Ne adj hozzá túl sok lisztet, hogy ne legyen száraz!
A vajat ne legyen túl forró, amikor hozzáadod a tésztához, mert az megölheti az élesztőt.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, amíg duplájára nő. Közben készítsd elő a körte- és diótölteléket.
A tésztát kelesztheted langyos sütőben is (kb. 30°C).
A körtét vágd apróra, a diót durvára. Ha a körte túl lédús, egy papírtörlővel itasd le róla a nedvességet. TIPP: Ne használj túlérett körtét, mert szétfőhet sütés közben.
A körtét fahéjjal is ízesítheted.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd szórd rá egyenletesen a körte- és diókeveréket.
A tésztát vékonyra nyújtsd ki, hogy a stollen ne legyen túl vastag.
Formázd meg a stollent: hajtsd hosszában félbe úgy, hogy az egyik oldal kicsit fedje a másikat.
A stollen formázásánál figyelj, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Tedd sütőpapíros tepsire, takard le, és pihentesd még 15 percig. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
A sütőt alsó-felső sütésen melegítsd elő.
Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna színű lesz. Ha nagyon pirulna a teteje, takard le sütőpapírral.
Ha a stollen teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hűtsd langyosra, majd szitáld meg porcukorral. TIPP: A porcukor akkor tapad meg a legszebben, ha a sütemény még enyhén meleg.
A porcukrot vaníliás porcukorral is helyettesítheted, hogy még finomabb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.