Kringle gluténmentes tésztával, fahéjjal és dióval, baracklekvárral tálalva

Kringle gluténmentes tésztával

A Kringle egy hagyományos édes péksütemény, amely a közép-európai konyhák egyik népszerű édessége. Ez a gluténmentes változat a hagyományos ízeket hozza el, miközben egészségesebb alternatívát kínál a gluténérzékenyek számára. A fahéj, a dió és a baracklekvár tökéletes kombinációt alkot, hogy egy finom desszertet varázsoljunk az asztalra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
400 g Gluténmentes liszt
1 tk. Xantán gumó
100 g Cukor
2 tk. Sütőpor
1 csipet Sót
15 g Friss élesztő
200 ml Meleg víz
2 db Tojás
100 g Vaj
1 tk. Fahéj
50 g Dió
2 ek. Baracklekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet keverd össze a sütőporral, xantán gumóval, sóval és a cukorral.

    A xantán gumó segít a gluténmentes tészta állagának javításában, hogy ne legyen túl morzsalékos.

    2

    A meleg vízben oldd fel az élesztőt, majd add hozzá a lisztes keverékhez. Keverd jól össze.

    A víznek langyosnak kell lennie, hogy segítse az élesztő aktiválódását.

    3

    Add hozzá a tojásokat és a puha vajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tésztát jól kell kidolgozni, hogy minden hozzávaló jól összeérjen, és ne legyen ragacsos.

    4

    A tésztát hagyd kelni egy meleg helyen 1 órán át, hogy megduplázódjon a térfogata.

    A tészta akkor jó, ha a duplájára nő, és könnyen formázható.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki egy lisztezett felületen, majd kend meg baracklekvárral, és szórd meg fahéjjal és dióval.

    A baracklekvár édesíti a tésztát, és különleges ízt ad neki, a dió pedig ropogós textúrát biztosít.

    6

    A tésztát hajtsd fel úgy, hogy egy hosszú hengert formálj belőle, majd kösd meg a tésztát úgy, hogy a szélei összezáródjanak.

    A tészta felhajtása és formázása kulcsfontosságú, hogy a kringle szép formát nyerjen.

    7

    Helyezd a formázott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

    A tészta teteje akkor lesz tökéletes, ha enyhén ropogós és aranybarna.

    8

    Hagyd kihűlni, majd tálald szeletelve.

    A kringle a legfinomabb, amikor még meleg, de kihűlve is kiváló reggelire vagy desszertként.