A tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 5-10 percig, amíg az élesztő felhabzik.
Ellenőrizd, hogy a tej ne legyen túl forró, különben elpusztíthatja az élesztőt – körülbelül 37°C legyen.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a vaníliás cukrot, a tojást, és öntsd hozzá az élesztős keveréket. Kézzel vagy robotgéppel gyúrd sima tésztává.
A tészta akkor jó, ha már nem ragad, de nem is túl kemény – pihentesd 30 percig, amíg megkel.
Közben a vajat olvaszd meg, és hagyd kicsit hűlni. A mandulát keverd össze a fahéjjal és a púdercukorral, hogy egy homogén tölteléket kapj.
Ha nem szereted a fahéjat, nyugodtan elhagyhatod, de nagyon jól illik a mandulához!
A megkelt tésztát nyújtsd ki egy téglalap alakúra. Kend meg az olvasztott vajjal, majd szórd rá egyenletesen a mandulás keveréket.
Figyelj, hogy a tészta széleinél hagyj egy kis üres helyet, hogy könnyebben fel tudod tekerni.
A tésztát szorosan tekerd fel, mint egy nagy tekercset, majd a végét nyomkodd le, hogy jól záródjon. A tekercset hajtsd félbe, és formázz belőle egy kört.
A tésztát finoman kell tekerni, hogy ne törjön meg a tészta rétege, hanem szépen megmaradjon a tekercs.
Tedd a formázott kringlit egy sütőpapíros tepsibe, és hagyd kelni 20 percig. Tedd előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha aranybarna a teteje, vedd ki a sütőből – így a tészta még puha és könnyű marad.
A sütés után hagyd kihűlni a kringlit, majd szórd meg a tetejét púdercukorral.
A süteménynek friss, meleg állapotban a legjobb íze van, de hidegen is finom marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.