Kringle mandulás töltelékkel, fahéjas cukorral megszórva

Kringle klasszikus mandulás változat

A Kringle egy hagyományos olasz sütemény, amely édes, foszlós tésztával és gazdag töltelékkel készül. Az olasz konyhában a kringle-t gyakran különleges alkalmakkor készítik, de tökéletes választás bármilyen vendégséghez is. A mandulás változat a finom, aromás mandula és a fahéj kombinációjával különlegessé válik, míg a tészta omlóssága és könnyedsége minden falatban érződik. Tipp: ha igazán autentikus élményre vágysz, fogyaszd egy csésze kávéval vagy teával, és élvezd az ízek harmóniáját.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 ml Tej
50 g Cukor
7 g Szárított élesztő
1 db Tojás
100 g Vaj
100 g Mandula (őrölt)
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Fahéj
50 g Puder cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 5-10 percig, amíg az élesztő felhabzik.

    Ellenőrizd, hogy a tej ne legyen túl forró, különben elpusztíthatja az élesztőt – körülbelül 37°C legyen.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a vaníliás cukrot, a tojást, és öntsd hozzá az élesztős keveréket. Kézzel vagy robotgéppel gyúrd sima tésztává.

    A tészta akkor jó, ha már nem ragad, de nem is túl kemény – pihentesd 30 percig, amíg megkel.

    3

    Közben a vajat olvaszd meg, és hagyd kicsit hűlni. A mandulát keverd össze a fahéjjal és a púdercukorral, hogy egy homogén tölteléket kapj.

    Ha nem szereted a fahéjat, nyugodtan elhagyhatod, de nagyon jól illik a mandulához!

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki egy téglalap alakúra. Kend meg az olvasztott vajjal, majd szórd rá egyenletesen a mandulás keveréket.

    Figyelj, hogy a tészta széleinél hagyj egy kis üres helyet, hogy könnyebben fel tudod tekerni.

    5

    A tésztát szorosan tekerd fel, mint egy nagy tekercset, majd a végét nyomkodd le, hogy jól záródjon. A tekercset hajtsd félbe, és formázz belőle egy kört.

    A tésztát finoman kell tekerni, hogy ne törjön meg a tészta rétege, hanem szépen megmaradjon a tekercs.

    6

    Tedd a formázott kringlit egy sütőpapíros tepsibe, és hagyd kelni 20 percig. Tedd előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Ha aranybarna a teteje, vedd ki a sütőből – így a tészta még puha és könnyű marad.

    7

    A sütés után hagyd kihűlni a kringlit, majd szórd meg a tetejét púdercukorral.

    A süteménynek friss, meleg állapotban a legjobb íze van, de hidegen is finom marad.