Vegán kringle dióval és fahéjjal, frissen tálalva

Kringle vegán változatban

A kringle egy hagyományos észak-európai sütemény, amelyet sokan ünnepi alkalmakra készítenek. A vegán változatban a tejtermékeket növényi alternatívák váltják fel, így a sütemény mindenki számára élvezhetővé válik. A dió és fahéj kombinációja az ételt igazán különlegessé és gazdag ízűvé teszi. Ez a kringle tökéletes választás egy ünnepi asztalra, vagy egy finom desszertre bármely hétköznapra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Cukor
15 g Friss élesztő
200 ml Meleg víz
50 ml Olívaolaj
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk.
100 g Töltelék: Darált dió
50 g Töltelék: Cukor
1 tk. Töltelék: Fahéj
2 ek. Töltelék: Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld át egy nagy tálba, add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót és az élesztőt. Keverd el.

    Az élesztőt szórjuk a lisztre, hogy egyenletesen eloszoljon, és jól dolgozzon a tésztában.

    2

    A meleg vizet öntsd egy kis tálba, add hozzá az olívaolajat, és öntsd a lisztes keverékhez.

    A víz hőmérséklete fontos! Túl forró vízben elpusztulhat az élesztő, így a víznek langyosnak kell lennie.

    3

    Gyúrd a tésztát addig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet.

    Ha a tészta túl ragacsos, ne habozz lisztet hozzáadni, de ne túl sokat, hogy a tészta puha maradjon.

    4

    Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk keleszteni 1 órán keresztül meleg helyen, amíg a tészta duplájára nő.

    A kelesztés kulcsfontosságú! Ha az időjárás hűvös, egy meleg sütőben is kelhet.

    5

    Míg a tészta kel, készítsd el a tölteléket: keverd össze a darált diót, cukrot, fahéjat és az olívaolajat.

    A töltelék készítésekor ügyelj, hogy az olívaolaj jól átjárja a diót, hogy gazdag és szaftos tölteléket kapj.

    6

    Miután a tészta megkelt, nyújtsd ki egy lisztezett felületen téglalap alakúra. Egyenletesen kend el rajta a diótölteléket.

    Ha a tészta túl ragadós, egy kis liszt segíthet a nyújtásban.

    7

    Tekerj fel a tésztát, mint egy tekercset, és formázz belőle egy kört, a széleit jól nyomd össze.

    A szorosan feltekert tészta biztosítja, hogy a töltelék ne essen ki sütés közben.

    8

    Tedd a megformázott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd újra kelni 20-30 percig.

    A második kelesztés segít, hogy a kringle lágyabb és puhább legyen.

    9

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 30-35 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz.

    A sütő előtt ne nyisd ki túl gyakran, hogy a tészta egyenletesen süljön.

    10

    Ha megsült, hagyd hűlni a kringlit, majd szeleteld fel és tálald.

    A kringle a legjobb, ha frissen tálalod, de pár napig is friss marad.