A lisztet szitáld át egy nagy tálba, add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót és az élesztőt. Keverd el.
Az élesztőt szórjuk a lisztre, hogy egyenletesen eloszoljon, és jól dolgozzon a tésztában.
A meleg vizet öntsd egy kis tálba, add hozzá az olívaolajat, és öntsd a lisztes keverékhez.
A víz hőmérséklete fontos! Túl forró vízben elpusztulhat az élesztő, így a víznek langyosnak kell lennie.
Gyúrd a tésztát addig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet.
Ha a tészta túl ragacsos, ne habozz lisztet hozzáadni, de ne túl sokat, hogy a tészta puha maradjon.
Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk keleszteni 1 órán keresztül meleg helyen, amíg a tészta duplájára nő.
A kelesztés kulcsfontosságú! Ha az időjárás hűvös, egy meleg sütőben is kelhet.
Míg a tészta kel, készítsd el a tölteléket: keverd össze a darált diót, cukrot, fahéjat és az olívaolajat.
A töltelék készítésekor ügyelj, hogy az olívaolaj jól átjárja a diót, hogy gazdag és szaftos tölteléket kapj.
Miután a tészta megkelt, nyújtsd ki egy lisztezett felületen téglalap alakúra. Egyenletesen kend el rajta a diótölteléket.
Ha a tészta túl ragadós, egy kis liszt segíthet a nyújtásban.
Tekerj fel a tésztát, mint egy tekercset, és formázz belőle egy kört, a széleit jól nyomd össze.
A szorosan feltekert tészta biztosítja, hogy a töltelék ne essen ki sütés közben.
Tedd a megformázott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd újra kelni 20-30 percig.
A második kelesztés segít, hogy a kringle lágyabb és puhább legyen.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 30-35 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz.
A sütő előtt ne nyisd ki túl gyakran, hogy a tészta egyenletesen süljön.
Ha megsült, hagyd hűlni a kringlit, majd szeleteld fel és tálald.
A kringle a legjobb, ha frissen tálalod, de pár napig is friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.