Krofne porcukorral tálalva, aranybarna fánkok

Krofne porcukorral

A krofne, más néven fánk, egy hagyományos édesség, amely már évszázadok óta népszerű. Eredetileg a középkori Európában jelent meg, mint olajban sült tészta, és azóta is a kedvelt desszertnek számít minden ünnepi alkalomra. A klasszikus verzió porcukorral van megszórva, de a mai világban különféle töltelékekkel és csokimázzal is készítik. Az elkészítése nem bonyolult, de fontos, hogy a tészta pihenése és a megfelelő olajhőmérséklet betartása biztosítja a tökéletes eredményt. A krofne minden falatja egy kis boldogság, amely ünnepi hangulatot varázsol minden alkalomra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
80 g Cukor
2 db Tojás
100 g Vaj
0.5 tk.
1 cs. Vaníliás cukor
1000 ml Olaj a sütéshez
50 g Porcukor a szóráshoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd 10 percig pihenni, amíg a felfut. Közben mérd ki a lisztet és szitáld át, hogy a tészta könnyedebb legyen.

    Ha az élesztő nem kezd el habosodni, akkor érdemes frisset venni, mivel az alapvetően a tészta emelkedését segíti elő.

    2

    A liszthez add hozzá a tojásokat, vajat, vaníliás cukrot és a sót. Keverd össze őket, majd öntsd hozzá a felfutott élesztőt. Gyúrd jól össze, hogy sima, rugalmas tésztát kapj.

    Ne ijedj meg, ha a tészta eleinte ragad – a pihentetés után könnyebben kezelhető lesz.

    3

    Helyezd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrd tovább, amíg homogén nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    Ha túl lisztes a tészta, adj hozzá egy kevés tejet, hogy jobban összeálljon.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd pihenni 1 órán keresztül, amíg duplájára nő.

    A pihentetett tésztát ne hagyd túl sokáig, mert a túl hosszú kelesztés szétfolyósíthatja.

    5

    Miután megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra. Használj poharat vagy szaggatót a formákhoz, és szaggasd ki a fánkokat.

    A szaggató eszközt liszteld meg, hogy a tészta ne ragadjon bele.

    6

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, és kezd el sütni a fánkokat. Süsd őket 2-3 percig mindkét oldalán, amíg aranybarna színűek lesznek.

    A megfelelő hőmérsékletet akkor éred el, ha egy kis darab tészta az olajba téve azonnal feljön a felszínre.

    7

    Miután kisült a fánk, tedd őket papírtörlőre, hogy lecsöpögjenek. Szórj rájuk porcukrot, amíg még melegek.

    Ha szeretnéd, csokimázzal is leöntheted őket a porcukor helyett!