Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat, és levegősebbé teszi a tésztát.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz hőmérséklete fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A tésztát alaposan gyúrd, hogy a gluténszálak kialakuljanak, ez teszi rugalmassá.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A burgonyát hámozd meg, vágd kis kockákra, és sós vízben főzd puhára kb. 15 perc alatt, majd szűrd le.
A burgonyát ne főzd túl, mert akkor szétesik és nehéz lesz vele dolgozni.
A bacont vágd apróra és egy serpenyőben pirítsd ropogósra közepes lángon 4-5 perc alatt.
A bacont ne süsd túl magas lángon, mert akkor megéghet. Fontos, hogy ropogós legyen, mert ez adja a töltelék egyik fő ízét.
A főtt burgonyát törd össze egy villával, keverd hozzá az apróra vágott fokhagymát, a sült bacont, és egy csipet fekete borsot.
A burgonyát nem kell teljesen pépesre törni, hagyhatsz benne kisebb darabokat is a textúra miatt.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Az egyik tészta felére helyezd rá a krumplis-baconös keveréket, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és a széleket lezárni.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.
Használhatsz friss fűszernövényeket is, ha van otthon, az még finomabbá teszi.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan zárd le, akár egy villával is segíthetsz, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a tésztának. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta sütés közben felrobbanjon.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.