Keverd össze a lisztet és a sót, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Fóliázd be, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.
A tésztát ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz. A pihentetés fontos, mert így a tészta könnyebben nyújtható.
A burgonyát hámozd meg, kockázd fel, majd főzd meg enyhén sós vízben, míg teljesen puha nem lesz (kb. 15 perc). Szűrd le, majd törd össze krumplinyomóval vagy villával.
A burgonyát főzd héjában, így kevésbé szívja meg magát vízzel, és ízletesebb lesz a püré.
A fokhagymát zúzd össze, és egy kevés olívaolajon pirítsd illatosra. Add a tört burgonyához, majd keverd hozzá az őrölt borsot is. Keverd sima, de formázható állagú töltelékké.
A fokhagymát ne égesd meg, mert akkor keserű lesz. A töltelék ízesítéséhez használhatsz más fűszereket is, például pirospaprikát vagy köményt.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyél egy evőkanálnyi burgonyás tölteléket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakad. A tölteléket ne tedd túl sok, mert akkor kifolyik sütés közben.
Hajtsd félbe a tésztát, a széleket nyomd le villával vagy formázd kézzel. Fontos, hogy jól záródjon, különben kifolyhat a töltelék.
A tészta széleit nedvesítsd be egy kevés vízzel, hogy jobban összetapadjanak.
Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket kevés olajjal vagy vízzel, hogy szép arany színt kapjanak.
A tetejüket megkenheted felvert tojással is, hogy szép fényesek legyenek.
Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig, míg a tészta aranybarnára pirul. A belső legyen puha, a külső ropogós.
A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg a tészta.
Hagyd 5 percet hűlni, majd tálald frissen, önmagában vagy fűszeres mártogatóssal.
A legjobb melegen tálalni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.