Krumplis-fokhagymás empanada aranybarnára sütve

Krumplis-fokhagymás empanada

A krumplis-fokhagymás empanada egyszerű alapanyagokból készül, mégis gazdag ízélményt nyújt. A burgonya selymes textúráját a fokhagyma markáns karaktere teszi izgalmassá. Ez az empanada tökéletes példa arra, hogyan válhat egy hétköznapi zöldség főszereplővé egy izgalmas ételben. A töltelék készítésekor ügyelj arra, hogy a burgonyát ne áztasd el főzés közben, és jól törd össze, hogy homogén, de nem túl folyós állagot kapj. A pirított fokhagyma finoman beleolvad az ízekbe, anélkül hogy túl harsány lenne. Ha intenzívebb ízvilágot szeretnél, használhatsz füstölt sót vagy enyhén csípős fűszert is. Ahogy a batyuk sülnek, a krumpli és fokhagyma illata átjárja a konyhát. Ez az étel ideális választás hétköznapi vacsorára, vendégvárásra, vagy akár uzsonnára is – egyszerre házias és nemzetközi hangulatú fogás.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra
1740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Búzaliszt
1 tk.
150 ml Víz
100 g Vaj vagy zsír
300 g Burgonya
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk. Őrölt bors
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet és a sót, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Fóliázd be, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.

    A tésztát ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz. A pihentetés fontos, mert így a tészta könnyebben nyújtható.

    2

    A burgonyát hámozd meg, kockázd fel, majd főzd meg enyhén sós vízben, míg teljesen puha nem lesz (kb. 15 perc). Szűrd le, majd törd össze krumplinyomóval vagy villával.

    A burgonyát főzd héjában, így kevésbé szívja meg magát vízzel, és ízletesebb lesz a püré.

    3

    A fokhagymát zúzd össze, és egy kevés olívaolajon pirítsd illatosra. Add a tört burgonyához, majd keverd hozzá az őrölt borsot is. Keverd sima, de formázható állagú töltelékké.

    A fokhagymát ne égesd meg, mert akkor keserű lesz. A töltelék ízesítéséhez használhatsz más fűszereket is, például pirospaprikát vagy köményt.

    4

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyél egy evőkanálnyi burgonyás tölteléket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakad. A tölteléket ne tedd túl sok, mert akkor kifolyik sütés közben.

    5

    Hajtsd félbe a tésztát, a széleket nyomd le villával vagy formázd kézzel. Fontos, hogy jól záródjon, különben kifolyhat a töltelék.

    A tészta széleit nedvesítsd be egy kevés vízzel, hogy jobban összetapadjanak.

    6

    Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket kevés olajjal vagy vízzel, hogy szép arany színt kapjanak.

    A tetejüket megkenheted felvert tojással is, hogy szép fényesek legyenek.

    7

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig, míg a tészta aranybarnára pirul. A belső legyen puha, a külső ropogós.

    A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg a tészta.

    8

    Hagyd 5 percet hűlni, majd tálald frissen, önmagában vagy fűszeres mártogatóssal.

    A legjobb melegen tálalni.