Keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt, add hozzĂĄ az olvasztott vajat vagy zsĂrt, majd fokozatosan a vizet. GyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ. FĂłliĂĄzd be, Ă©s pihentesd a hƱtĆben legalĂĄbb 30 percig.
A tĂ©sztĂĄt ne gyĂșrd tĂșl, mert akkor kemĂ©ny lesz. A pihentetĂ©s fontos, mert Ăgy a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł.
A burgonyĂĄt hĂĄmozd meg, kockĂĄzd fel, majd fĆzd meg enyhĂ©n sĂłs vĂzben, mĂg teljesen puha nem lesz (kb. 15 perc). SzƱrd le, majd törd össze krumplinyomĂłval vagy villĂĄval.
A burgonyĂĄt fĆzd hĂ©jĂĄban, Ăgy kevĂ©sbĂ© szĂvja meg magĂĄt vĂzzel, Ă©s Ăzletesebb lesz a pĂŒrĂ©.
A fokhagymĂĄt zĂșzd össze, Ă©s egy kevĂ©s olĂvaolajon pirĂtsd illatosra. Add a tört burgonyĂĄhoz, majd keverd hozzĂĄ az Ćrölt borsot is. Keverd sima, de formĂĄzhatĂł ĂĄllagĂș töltelĂ©kkĂ©.
A fokhagymĂĄt ne Ă©gesd meg, mert akkor keserƱ lesz. A töltelĂ©k ĂzesĂtĂ©sĂ©hez hasznĂĄlhatsz mĂĄs fƱszereket is, pĂ©ldĂĄul pirospaprikĂĄt vagy kömĂ©nyt.
A pihentetett tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belĆle 10â12 cm-es köröket. Mindegyik közepĂ©re tegyĂ©l egy evĆkanĂĄlnyi burgonyĂĄs töltelĂ©ket.
A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert akkor könnyen elszakad. A töltelĂ©ket ne tedd tĂșl sok, mert akkor kifolyik sĂŒtĂ©s közben.
Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztĂĄt, a szĂ©leket nyomd le villĂĄval vagy formĂĄzd kĂ©zzel. Fontos, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon, kĂŒlönben kifolyhat a töltelĂ©k.
A tĂ©szta szĂ©leit nedvesĂtsd be egy kevĂ©s vĂzzel, hogy jobban összetapadjanak.
Tedd a megtöltött empanadĂĄkat sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire, Ă©s kend meg a tetejĂŒket kevĂ©s olajjal vagy vĂzzel, hogy szĂ©p arany szĂnt kapjanak.
A tetejĂŒket megkenheted felvert tojĂĄssal is, hogy szĂ©p fĂ©nyesek legyenek.
SĂŒsd 200°C-ra elĆmelegĂtett sĂŒtĆben 20â25 percig, mĂg a tĂ©szta aranybarnĂĄra pirul. A belsĆ legyen puha, a kĂŒlsĆ ropogĂłs.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆdtĆl, figyelj rĂĄ, hogy ne Ă©gjen meg a tĂ©szta.
Hagyd 5 percet hƱlni, majd tålald frissen, önmagåban vagy fƱszeres mårtogatóssal.
A legjobb melegen tĂĄlalni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.