Hámozd meg az édesburgonyát, vágd kisebb darabokra, majd főzd meg forrásban lévő vízben, amíg teljesen megpuhul (kb. 15-20 perc).
Az édesburgonya puhaságát villával ellenőrizheted. Könnyen át kell tudnod szúrni.
Szűrd le a megfőtt édesburgonyát, és egy villával vagy krumplinyomóval pépesítsd simára.
A pépesítésnél ügyelj, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.
Add hozzá a lisztet és a sót a pépesített édesburgonyához, majd keverd össze, hogy lágy, de formázható tésztát kapj.
A lisztet fokozatosan add hozzá, mert az édesburgonya nedvességtartalma eltérő lehet. A cél egy könnyen formázható, nem ragacsos tészta.
Oszd a tésztát kisebb egyenlő részekre, majd formázz belőlük kis golyókat. Ezután minden golyó közepébe ujjal lyukat nyomva alakítsd ki a fánk formáját.
A golyók méretét érdemes mérni, hogy a fánkok egyformák legyenek. Ha a tészta ragad, lisztezd be a kezed.
Forrósítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, majd közepes lángon süsd a fánkokat aranybarnára (kb. 3-4 perc oldalanként).
Az olaj hőmérséklete itt is fontos. Ha túl forró, megégnek a fánkok, ha túl hideg, sok olajat szívnak magukba. Közepes lángon érdemes sütni.
Egy külön serpenyőben olvaszd meg a cukrot kevés vízzel, amíg szirupos állagú nem lesz. Főzd addig, amíg a szirup sűrűsödni kezd.
A cukorszirup készítésekor figyelj, hogy ne égjen le a cukor. Folyamatosan kevergesd, és vedd le a tűzről, ha már sűrűsödik.
Dobd a megsült fánkokat a cukorszirupba, majd keverd meg, hogy mindenhol egyenletes bevonatot kapjanak. Hagyj rá pár percet, hogy a cukor megszilárduljon a fánkokon.
A fánkokat óvatosan forgasd a szirupban, hogy ne törjenek össze. A szirupot hagyd megszilárdulni, mielőtt tálalod.
Hagyd teljesen kihűlni a Kuih Keriát, majd tálald és élvezd ezt a tradicionális maláj édességet!
A teljesen kihűlt fánkokon a cukormáz szép ropogós lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.