Kuzhalappam, ropogós, házi készítésű dél-indiai snack, kókuszreszelékkel

Kuzhalappam

A kuzhalappam egy hagyományos dél-indiai étel, amelyet gyakran készítenek az utcai árusok, mint egy könnyű, ropogós ételt. A kókusz és a szezámmag gazdagítja az ízeket, miközben a kömény és a curry levél friss, fűszeres ízt ad a tésztának. Az étel ideális snackeként szolgálhat bármilyen étkezés mellé, és különösen népszerű a téli hónapokban, amikor a ropogós falatok jól esnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizsliszt
50 g Kókuszreszelék
2 ek. Szezámmag
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Kömény
8 db Curry levél
0.5 tk. Himalája só
100 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizslisztet egy nagy tálba tedd, és adj hozzá sót, szezámmagot és kókuszreszeléket. A fokhagymát apróra vágd, és a curry levelekkel együtt tedd a keverékhez.

    A rizsliszt és a kókuszreszelék aránya segít, hogy a kuzhalappam kívül ropogós, belül pedig puha legyen.

    2

    A köményt egy serpenyőben szárazon pirítsd meg egy-két percig, amíg illatos nem lesz, majd tedd hozzá a lisztkeverékhez.

    A pirított kömény íze mélyebb és gazdagabb lesz, ha előbb megpirítod.

    3

    Lassan adj hozzá meleg vizet, miközben folyamatosan kevergeted, amíg a tészta össze nem áll. Az állagának rugalmasnak és enyhén ragadósnak kell lennie.

    Ne adj hozzá túl sok vizet egyszerre, inkább fokozatosan adagold, hogy elkerüld a túl lágy tésztát.

    4

    A tésztát pihentesd 10 percig, majd formázz belőle kis, hosszúkás rudakat. A rudaknak nem kell tökéletesnek lenniük, inkább a házi készítés jellegzetességeit mutassák.

    Ha a tészta túl ragadós, enyhén lisztezd meg a kezedet, hogy könnyebben formázd.

    5

    Egy serpenyőben olajban süsd ki a kuzhalappamokat, közepes hőmérsékleten, amíg mindkét oldaluk aranybarna és ropogós nem lesz. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe oldalanként.

    Ha az olaj túl forró, gyorsan megéghetnek, így mindig ellenőrizd, hogy közepes lángon süsd őket.

    6

    Miután megsültek, papírtörlőre tedd őket, hogy felszívják a felesleges olajat.

    A papírtörlő segít abban, hogy a kuzhalappam ne legyen túl olajos, és megőrzi a ropogós textúrát.

    7

    Tálald a kuzhalappamokat friss korianderrel vagy chutney-val, ízlés szerint.

    A kuzhalappam tökéletes kísérője lehet egy friss lime vagy joghurtos chutney, hogy még ínycsiklandóbb legyen.