Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős tejet és a langyos vizet. Dolgozd össze fakanállal vagy kézzel, amíg lágy, ragacsos tésztát nem kapsz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, de még enyhén ragad. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, 30-40 fokra melegítve, vagy egy meleg radiátor közelében.
Enyhén lisztezett felületen oszd a megkelt tésztát 6-8 egyenlő részre, majd formázz belőlük gombócokat.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak óvatosan formázd a gombócokat.
Lisztezett kézzel lapítsd ki a gombócokat ovális alakúra, kb. 0,5 cm vastagra, majd hagyd pihenni még 10-15 percig.
A pihentetés segít, hogy a tészta ne húzódjon vissza sütés közben.
Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat közepes-magas hőmérsékletre. Akkor megfelelő a hőmérséklet, ha egy kis tésztadarabot beletéve azonnal pezsegni kezd.
Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl alacsony, a lángos megszívja magát olajjal, ha túl magas, kívül megég, belül nyers marad. Használj bő olajat, hogy a lángos teljesen ellepje.
Süsd a lángosokat egyenként az olajban 2-3 percig mindkét oldalon, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Ne tegyél túl sok lángost egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat.
Papírtörlőre szedve csepegtesd le a felesleges olajat, majd tálald fokhagymás tejföllel, sajttal vagy más feltétekkel!
Azonnal tálald, amíg meleg és ropogós!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.