A búzalisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd üsd bele a tojást, és fokozatosan öntsd hozzá a vizet, miközben kevered. Ha a tészta összeállt, tedd lisztezett felületre és gyúrd simára, kb. 8–10 percig. TIPP: Ha túl száraz a tészta, egy kevés vízzel javíthatod, ha ragad, kevés liszttel szórhatod meg.
A tészta gyúrásakor figyelj, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor nehéz lesz nyújtani. A lágy, rugalmas tészta a legjobb.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és pihentesd 30 percig. A pihentetés megkönnyíti a nyújtást és megakadályozza, hogy a tészta visszaugráljon formázás közben.
A pihentetés során a tészta gluténszálai ellazulnak, ami könnyebbé teszi a nyújtást. Ne hagyd ki ezt a lépést!
A hagymát aprítsd finomra. Egy serpenyőben hevíts olajat, és párold meg rajta a hagymát, majd add hozzá a kinyomkodott savanyú káposztát. Pirítsd együtt 10–15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. TIPP: Ha túl savanyú a káposzta, öblítsd át hideg vízzel, majd alaposan nyomkodd ki.
A káposzta pirításakor figyelj, hogy ne égjen le. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy párolódjon.
Nyújtsd ki a pihentetett tésztát kb. 2 mm vastagságúra, majd egy pohár vagy kör alakú szaggató segítségével vágj ki köröket. A közepükbe tegyél egy kis kanálnyi káposztás tölteléket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. Ha nincs kör alakú szaggatód, egy pohár is megteszi.
Hajtsd félbe a tésztát, és nyomd össze a széleit ujjal vagy villa segítségével. Ezután tedd félre lisztezett felületre a pierogikat. TIPP: A töltelék ne legyen forró, különben átáztathatja a tésztát.
A széleket alaposan nyomd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki főzés közben. A villa használata dekoratívabb lezárást eredményez.
Forralj fel bő vizet egy nagy lábosban, sózd meg, és adagokban főzd ki a pierogikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, főzd még 1–2 percig, majd szűrd le őket.
Ne tegyél túl sok pierogit egyszerre a vízbe, mert lehűthetik a vizet és összeragadhatnak. Ha feljöttek a víz tetejére, kóstold meg, hogy a tészta teljesen megfőtt-e.
Tálalás előtt szórd meg pirított hagymával, és kínálj mellé tejfölt. TIPP: A megfőtt pierogikat kevés olajon serpenyőben is átpiríthatod, hogy ropogósabb textúrát kapjanak.
A pirított hagyma helyett használhatsz pirított szalonnát is. A tejföl helyett kínálhatsz mellé joghurtot vagy tejfölös mártást.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.