A vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
Ha az élesztő felhabosodik, az azt jelenti, hogy jó minőségű és készen áll a használatra.
A lisztet és a sót egy nagy tálba tedd, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olajat.
A tésztához érdemes használni szobahőmérsékletű vizet, hogy ne hűtse le az élesztőt túl gyorsan.
Keverd össze, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha szükséges, adj hozzá még vizet vagy lisztet, hogy megfelelő állagot kapj.
A tésztát addig gyúrd, amíg nem lesz sima és elasztikus.
Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen 1 órán keresztül, hogy duplájára nőjön.
A pihentetés segít, hogy a tészta levegősebb legyen és könnyebben formázhatóvá váljon.
Miután a tészta megkelt, oszd kisebb darabokra, formázz belőlük kis labdákat, majd nyújtsd ki őket egyenletes korongokká.
Használj enyhén lisztezett felületet a nyújtáshoz, hogy elkerüld a ragadást.
A korongokat helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg a nigella magokkal.
A nigella magok különleges ízt adnak a lepinyának, és egyedülálló ízhatást biztosítanak.
Süsd a lepinyákat előmelegített 200°C-os sütőben 10-12 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz a tetejük.
A lepinyákat akkor vedd ki, amikor a szélek aranybarna színűek lesznek.
Tálald frissen, akár önálló étkezésként, vagy köretként egy jó leveshez vagy főételhez.
A lepinyát melegen tálalva a legfinomabb, mivel a tészta belső része puha és foszlós.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.