Lepinja nigella maggal, friss, ropogós lepény, tetején fekete köménymagokkal

Lepinja nigella maggal

A lepinja egy hagyományos közel-keleti étel, amely puha, rugalmas tésztából készült lepény formájában készül. Nigella magokkal ízesítve különleges, egyedi ízvilágot kap, ami rendkívül népszerű a Közel-Keleten és más mediterrán országokban. A lepinyát gyakran tálalják húsételekhez vagy levesekhez köretként, de önálló étkezésként is fogyasztható. A nigella magok, más néven fekete köménymagok, különleges ízt adnak a lepénynek, és egyedülálló aromát biztosítanak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 32 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
300 ml Víz
10 g Élesztő
1 tk. Cukor
1 tk.
1 ek. Nigella mag
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Ha az élesztő felhabosodik, az azt jelenti, hogy jó minőségű és készen áll a használatra.

    2

    A lisztet és a sót egy nagy tálba tedd, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olajat.

    A tésztához érdemes használni szobahőmérsékletű vizet, hogy ne hűtse le az élesztőt túl gyorsan.

    3

    Keverd össze, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha szükséges, adj hozzá még vizet vagy lisztet, hogy megfelelő állagot kapj.

    A tésztát addig gyúrd, amíg nem lesz sima és elasztikus.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen 1 órán keresztül, hogy duplájára nőjön.

    A pihentetés segít, hogy a tészta levegősebb legyen és könnyebben formázhatóvá váljon.

    5

    Miután a tészta megkelt, oszd kisebb darabokra, formázz belőlük kis labdákat, majd nyújtsd ki őket egyenletes korongokká.

    Használj enyhén lisztezett felületet a nyújtáshoz, hogy elkerüld a ragadást.

    6

    A korongokat helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg a nigella magokkal.

    A nigella magok különleges ízt adnak a lepinyának, és egyedülálló ízhatást biztosítanak.

    7

    Süsd a lepinyákat előmelegített 200°C-os sütőben 10-12 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz a tetejük.

    A lepinyákat akkor vedd ki, amikor a szélek aranybarna színűek lesznek.

    8

    Tálald frissen, akár önálló étkezésként, vagy köretként egy jó leveshez vagy főételhez.

    A lepinyát melegen tálalva a legfinomabb, mivel a tészta belső része puha és foszlós.