A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót és az apróra tört szárított levendulát, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A levendulát minél apróbbra törd, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában. A sót ne közvetlenül az élesztős tejhez öntsd.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha rugalmas és elválik az edény falától. A kelesztéshez használj meleg, huzatmentes helyet.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben megolvad és a tészta nem lesz réteges. A hajtogatások között hűtsd a tésztát, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag levendula szirupot, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket minél egyenlőbbekre vágd, hogy a croissantok egyforma méretűek legyenek. A levendula szirupot óvatosan adagold, nehogy kifolyjon sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második kelesztés során a croissantok megduzzadnak, és még levegősebbek lesznek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás szép színt ad a croissantoknak. A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj oda, hogy ne égjenek meg.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukorral való megszórás opcionális, de nagyon jól mutat és finom is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.