Levendulás croissant tálalva

Levendulás croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A levendulás változat egy különleges és elegáns csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a finom, virágos ízek harmonikus kombinációját adja. Kiváló választás egy elegáns reggelihez vagy desszertként egy különleges alkalomra, amely garantáltan elbűvöl az illatos, nyugtató ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
5 g Levendula (szárított)
50 ml Levendula szirup
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót és az apróra tört szárított levendulát, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A levendulát minél apróbbra törd, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában. A sót ne közvetlenül az élesztős tejhez öntsd.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és elválik az edény falától. A kelesztéshez használj meleg, huzatmentes helyet.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben megolvad és a tészta nem lesz réteges. A hajtogatások között hűtsd a tésztát, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag levendula szirupot, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél egyenlőbbekre vágd, hogy a croissantok egyforma méretűek legyenek. A levendula szirupot óvatosan adagold, nehogy kifolyjon sütés közben.

    6

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés során a croissantok megduzzadnak, és még levegősebbek lesznek.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás szép színt ad a croissantoknak. A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj oda, hogy ne égjenek meg.

    8

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukorral való megszórás opcionális, de nagyon jól mutat és finom is.