Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a kristálycukrot. Hagyd pihenni 5-10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztőnek habosnak kell lennie, ez jelzi, hogy aktív.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá a felfutott élesztős keveréket, a tojásokat és a vanília kivonatot.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós a tészta.
Gyúrd össze a tésztát, majd fokozatosan add hozzá az olvasztott vajat, és dolgozd össze, amíg rugalmas tésztát kapsz.
A vajat lassan adagold a tésztához, hogy jobban be tudja venni. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Tedd a tésztát egy tálba, fedd le, és hagyd kelni szobahőmérsékleten 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tálat kend ki egy kevés olajjal, hogy a tészta ne ragadjon bele. A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely.
Kelesztés után gyúrd bele a gyöngycukrot, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
A gyöngycukor negyon kemény! Óvatosan gyúrd bele, hogy ne törd össze a tésztát. Ha túl keménynek találod, kicsit törheted is.
Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, és formázz belőlük kis gömböket.
A gömböket érdemes egyenként lemérni, hogy a gofrik egyforma méretűek legyenek.
Melegítsd elő a gofrisütőt közepes hőfokon, és enyhén kend ki vajjal vagy olajjal.
A gofrisütőt alaposan melegítsd elő, különben a gofrik nem lesznek ropogósak. Ha van, használj teflonos gofrisütőt, az kevésbé ragad.
Helyezd a tésztagombócokat a gofrisütőbe, majd süsd őket 3-4 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
A sütési idő a gofrisütő típusától függ. Figyeld a gofrikat, és vedd ki őket, ha aranybarnák és ropogósak.
Óvatosan vedd ki a gofrikat, és hagyd pár percig hűlni. Frissen tálald porcukorral, csokoládéöntettel vagy gyümölcsökkel.
A gofrikat rácsra helyezve hűtsd, hogy ne ázzanak el. Melegen a legfinomabbak!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.