A langyos tejhez morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, keverd el, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut. Ez azt jelenti, hogy habos lesz a teteje – ez mutatja, hogy az élesztő aktív.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos azt jelenti, hogy éppenhogy érzed, hogy meleg, de nem forró.
Egy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot és egy csipet sót. Add hozzá a tojásokat, a vaníliakivonatot, majd a felfuttatott élesztős tejet. Dolgozd össze sima, ragacsos tésztává.
A hozzávalókat érdemes szobahőmérsékletűre melegíteni, így könnyebben összeállnak. A tészta akkor jó, ha rugalmas és sima.
Fokozatosan add hozzá a puha vajat, mindig csak keveset, miközben tovább kevered. A végére fényes, rugalmas, de még kissé ragacsos tésztát kapsz. Letakarva hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg duplájára nő.
A vajat érdemes apró kockákra vágni, hogy könnyebben eldolgozható legyen a tésztában. A kelesztéshez ideális hely a sütő, 30-40 fokra melegítve, vagy egy radiátor közelében.
Amikor a tészta megkelt, dolgozd bele kézzel a gyöngycukrot. Gyors mozdulatokkal oszlasd el, hogy mindenhová jusson, de ne gyúrd túl, különben a cukor megolvad még a sütés előtt.
A gyöngycukrot óvatosan kell belekeverni, hogy ne törjön össze. Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a kezed.
Melegítsd elő a gofrisütőt, de ne olajozd meg. Kanalazz bele egy adag tésztát, és süsd 3-4 percig, amíg aranybarna lesz, és a gyöngycukor kissé karamellizálódik a gofri szélein.
A gofrisütőt alaposan melegítsd fel, mielőtt belekanalazod a tésztát. A sütési idő a gofrisütő típusától függ, figyelj, hogy ne égjen meg.
A kész gofrit hagyd rácson hűlni pár percig, hogy kívül ropogós, belül puha maradjon. Frissen a legfinomabb, önmagában vagy akár csokoládéöntettel kínálva – de a hagyományos verzió gyöngycukorral önmagában is tökéletes.
A gofri frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig tárolható. Tálalás előtt melegítsd fel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.