Liege-i gofri sós feltétekkel tálalva

Liege-i Gofri Tészta Sós Feltétekkel

A Liege-i gofri a belga gasztronómia egyik ikonikus eleme, melyet eredetileg az 1700-as években fejlesztettek ki. Eredetileg édes változatban készült, de az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a sós variáció is. A tészta élesztővel készül, így gazdag és puha szerkezetet kap, míg a gyöngycukor ropogós karamellizált réteget biztosít. A sós feltétek, mint a feketeerdei sonka és a cheddar sajt, tökéletes egyensúlyt adnak az ízek között, így egy igazi különlegesség lehet reggelire vagy brunchra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
120 ml Tej
10 g Friss élesztő
1 db Tojás
100 g Vaj
50 g Kristálycukor
75 g Gyöngycukor
1 csipet
100 g Feketeerdei sonka
100 g Cheddar sajt
50 g Friss rukkolalevél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd fel a tejet langyosra, majd morzsold bele az élesztőt és adj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális az élesztő aktiválásához.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és egy csipet sót. Készíts egy mélyedést a közepébe.

    A mélyedésbe öntve az élesztős tejet, könnyebben elkeverheted a folyékony és a száraz hozzávalókat.

    3

    Üsd bele a tojást a mélyedésbe, majd add hozzá a felfuttatott élesztős tejet. Kezd el összekeverni egy fakanállal vagy dagasztógéppel.

    Ha kézzel dagasztod, először lassan keverd össze a hozzávalókat, majd fokozatosan növeld a tempót.

    4

    Lassan dolgozd bele a puha vajat, majd add hozzá a gyöngycukrot. Gyúrd a tésztát addig, amíg sima és ruganyos lesz. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe.

    A puha vajat könnyebb beledolgozni a tésztába. A gyöngycukrot csak a végén add hozzá, hogy ne olvadjon el teljesen a dagasztás során.

    5

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45-60 percig, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely. A sütőt is használhatod, ha alacsony hőfokon bekapcsolod.

    6

    Melegítsd elő a gofrisütőt, majd egy kevés vajjal kend ki a lapokat. Kanalazz bele egy adag tésztát és süsd aranybarnára, körülbelül 3-4 perc alatt.

    A gofrisütőt alaposan melegítsd elő, hogy a gofrik egyenletesen süljenek. A sütési idő a gofrisütő típusától függően változhat.

    7

    Tálalás előtt helyezz a forró gofrikra szeletelt feketeerdei sonkát, reszelt cheddart és friss rukkolát. Azonnal fogyasztható!

    A feltéteket ízlés szerint variálhatod. Használhatsz másféle sonkát, sajtot vagy zöldséget is.