Lihapiirakka borssal Ă©s sĂłval töltve, aranybarnĂĄra sĂŒtve, tĂĄlalva egy kerĂĄmia tĂĄnyĂ©ron

Lihapiirakka borssal és sóval

A Lihapiirakka a finn nĂ©pi konyha egyik legismertebb Ă©tele, amelyet mĂĄr a 20. szĂĄzad elejĂ©n is ĂĄrusĂ­tottak utcai standokon Ă©s pĂ©ksĂ©gekben. A legegyszerƱbb Ă©s legelterjedtebb vĂĄltozatban a töltelĂ©k csak sĂłval Ă©s borssal fƱszerezett darĂĄlt marhahĂșst tartalmaz, ezzel kiemelve az alapanyagok termĂ©szetes Ă­zĂ©t. Technikai tanĂĄcs: a sĂłt mĂĄr fƑzĂ©s elejĂ©n, a borsot viszont a vĂ©gĂ©n add a töltelĂ©khez, Ă­gy intenzĂ­vebb marad az aromĂĄja. A tĂ©szta kĂ­vĂŒl aranybarna, ropogĂłs, belĂŒl pedig puha Ă©s illatos. Ez az Ă©tel kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs egy gyors, mĂ©gis hĂĄzias vacsorĂĄhoz, vagy akĂĄr uzsonnĂĄnak is ideĂĄlis. A frissen sĂŒlt Lihapiirakka minden falatja egyszerƱ, mĂ©gis kielĂ©gĂ­tƑ Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt, Ă©s felidĂ©zi a finn otthonok Ă©s pĂ©ksĂ©gek meleg hangulatĂĄt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2080 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Liszt
⭕ 300 ml Tej
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 1 ek. Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 50 g Vaj
⭕ 300 g DarĂĄlt marhahĂșs
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 500 ml Olaj a sĂŒtĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, majd oldd fel benne az Ă©lesztƑt Ă©s a cukrot. Hagyd ĂĄllni 10 percet, mĂ­g felfut. MĂ©rd ki a lisztet, a sĂłt Ă©s olvaszd meg a vajat.

    Ha az Ă©lesztƑ nem kezd el habzani, a tej tĂșl meleg vagy tĂșl hideg lehetett – ellenƑrizd a hƑfokot.

    2

    A liszthez keverd hozzĂĄ a sĂłt, add hozzĂĄ az Ă©lesztƑs tejet Ă©s az olvasztott vajat. GyĂșrd össze ruganyos tĂ©sztĂĄvĂĄ, majd keleszd letakarva meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt.

    GyĂșrĂĄs utĂĄn a tĂ©szta felszĂ­ne legyen sima, ha ragad, adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet, de ne tĂșl sokat.

    3

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a töltelĂ©ket: vĂĄgd finomra a vöröshagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd meg kevĂ©s olajon. Add hozzĂĄ a darĂĄlt marhahĂșst, sĂłzd, borsozd, Ă©s pirĂ­tsd teljesen ĂĄtsĂŒltre.

    A borsot frissen Ƒrölve add hozzĂĄ a vĂ©gĂ©n – Ă­gy jobban megmarad az aromĂĄja.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 8 rĂ©szre. NyĂșjtsd ovĂĄlisra, kanalazz rĂĄ töltelĂ©ket, hajtsd össze Ă©s nyomd le a szĂ©leit alaposan.

    Ha a szĂ©lek nem tapadnak, nedvesĂ­tsd be Ƒket ujjbeggyel enyhĂ©n vĂ­zzel.

    5

    HevĂ­tsd fel az olajat 170°C-ra. SĂŒsd a tĂ©sztĂĄkat oldalankĂ©nt 2-3 percig aranybarnĂĄra, majd tedd papĂ­rtörlƑre, hogy leitassa a felesleges olajat.

    Ne zsĂșfold tĂșl az olajba a tĂ©sztĂĄkat – a hƑmĂ©rsĂ©klet visszaeshet, Ă©s zsĂ­rosak lesznek.