Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt átszitálása lazább tésztát eredményez.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz elpusztítja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, míg elválik az edény falától.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A lilahagymát szeleteld vékonyra, és reszeld le a cheddar és a mozzarella sajtot.
A töltelékhez használhatsz más sajtokat is ízlés szerint, például parmezánt vagy füstölt sajtot.
Egy serpenyőben egy kevés olívaolajon pirítsd meg a lilahagymát, amíg kissé karamellizálódik.
A karamellizált lilahagyma édesebb és intenzívebb ízt ad a calzone-nak.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakadhat.
Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá a karamellizált lilahagymát és a reszelt sajtokat.
Ne tegyél túl sok szószt, mert akkor a tészta elázhat.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.
Friss fűszernövényekkel még finomabb lesz a calzone.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy hajtsd be, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz villát is a szélek lezárásához.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta felpuffadjon sütés közben.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a calzone színét. Akkor jó, ha szép aranybarna.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.