Lime-os naan kenyér frissen tálalva

Lime-os naan

A naan kenyér számos formában létezik, de a lime-os változat ritka és különleges. Ez a fúziós verzió a klasszikus naan tészta friss citrusos átalakítása, amely főként a nyári hónapokban nyújt igazi felüdülést. Ahogy a lime héjának friss illata keveredik a forró naan sült aromájával, a konyha megtelik egyedi, üdítő hangulattal. A savas és édeskés ízek egyensúlya minden falatot izgalmassá tesz. Tipp: a lime levét csak közvetlenül a dagasztás előtt add hozzá, hogy ne gyengítse az élesztő működését. A jól megkelt tészta könnyed, buborékos textúrát ad. Ez a naan remek köret halas vagy csirkés fogások mellé, de egy kis mézzel vagy fűszeres vajjal akár előételként vagy snackként is tálalható.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
8 g Cukor
5 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
1 db Lime reszelt héja
2 ek. Friss lime leve
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Reszeld le egy lime héját, és facsard ki a levét. Tedd félre, mert ez adja meg a naan friss, citrusos ízét.

    A lime-ot felhasználás előtt görgesd át a pulton, így több levet tudsz kinyerni belőle.

    2

    Egy nagy keverőtálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá az élesztőt, cukrot és a sót, majd keverd össze.

    A liszt átszitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Add hozzá a joghurtot, olívaolajat, langyos vizet, valamint a lime héját és levét. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.

    A joghurt legyen szobahőmérsékletű, hogy jobban elkeveredjen a többi hozzávalóval.

    4

    Gyúrd 10 percig, amíg a tészta rugalmassá válik. Tipp: a citrus miatt kissé nedvesebb lehet, így szükség szerint adhatsz hozzá kevés lisztet.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz.

    5

    Takard le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 órát, amíg a duplájára nő. Ez alatt a citrusos aroma jól elkeveredik a tésztában.

    A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki.

    6

    A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre. Formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd ki ovális alakúra kb. 0,5 cm vastagra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    7

    Forrósíts fel egy száraz serpenyőt. Tedd bele a naan-t, és süsd oldalanként 1-2 percig, amíg barna foltok jelennek meg.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a naan gyorsan megsüljön és ne száradjon ki. Használhatsz öntöttvas serpenyőt a legjobb eredmény érdekében.

    8

    Amikor elkészült, még melegen kend meg olvasztott vajjal. Tipp: ha extra lime-ízt szeretnél, kenheted meg egy kevés lime-lével is a vaj mellett.

    A vajat fűszerezheted fokhagymával vagy chilivel is.

    9

    Ismételd meg a sütést a többi darabbal is. A lime íze sütés közben enyhén karamellizálódik, így még intenzívebb lesz.

    A megsült naan-okat egymásra rakhatod, és letakarhatod egy konyharuhával, hogy melegen tartsd őket.

    10

    Tálald frissen – tökéletes különleges köretként vagy könnyű nyári snackként.

    Tálalás előtt szórhatsz rá egy kevés friss koriandert vagy petrezselymet.