Loukoumades áfonyalekvárral, ropogós fánkok sötétlila lekvárral leöntve, porcukorral meghintve

Loukoumades áfonyalekvárral

A Loukoumades áfonyalekvárral a görög édességek újragondolt változata, amely tökéletesen ötvözi a hagyományt és a frissességet. A ropogós, aranybarna tésztagolyók belseje puha és lágy, míg az áfonyalekvár élénk gyümölcsös íze kiváló kontrasztot ad. Technikai tipp: a tésztát érdemes magas falú tálban keleszteni, mivel jól megnő, és így könnyebb lesz adagolni. Ahogy a forró olajban sülő tészta illata és a meleg áfonya illata keveredik, igazi ünnepi hangulatot áraszt a konyha. Ez a desszert nemcsak nyári bogyószezonban, hanem az év bármely napján telitalálat, különösen akkor, ha valami igazán különleges, mégis egyszerű édességre vágyunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
1 ek. Cukor
0.5 tk.
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
100 g Áfonyalekvár
1 ek. Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, miközben folyamatosan kevered, hogy sima, ragacsos tésztát kapj.

    Használhatsz kézi habverőt vagy robotgépet dagasztófejjel. Ne aggódj, ha a tészta túl lágy – ez a cél.

    2

    Fedd le a tálat konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni legalább 1 órán keresztül, amíg a tészta duplájára nő.

    Kerüld a huzatos helyeket – ideális egy langyos sütő kikapcsolt állapotban.

    3

    Hevítsd fel a napraforgóolajat egy mély edényben közepes hőfokra. Egy vizes kanállal adagolj kis gombócokat a forró olajba, és süsd őket aranybarnára 2-3 perc alatt.

    A fánkok szép kerek formájához mindig nedvesítsd meg a kanalat minden egyes adag előtt.

    4

    Szedjük ki a kisült fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Hagyjuk őket kissé kihűlni.

    A fánkok akkor a legropogósabbak, ha tálalás előtt 5 percig pihennek, így nem áznak el.

    5

    Tálaláskor locsold meg őket bőven áfonyalekvárral, majd szórd meg porcukorral.

    A lekvárt kissé felmelegítve még jobban terül, és selymesen bevonja a fánkokat.