Loukoumades csokoládéöntettel, aranybarna fánk csokoládéval és vaníliás cukorral

Loukoumades csokoládéöntettel

A loukoumades egy hagyományos görög édesség, amelyet gyakran tálalnak mézzel és fahéjjal, de a csokoládéöntettel készített változat az egyik legnépszerűbb desszert. A fánk puha belseje és ropogós külseje tökéletesen illik a gazdag, édes csokoládéhoz. A loukoumades gyökerei a bizánci időkre nyúlnak vissza, és azóta is a görög konyha egyik legismertebb édessége. Az étel tökéletes választás bármilyen ünnepi vagy hétköznapi alkalomra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt
150 ml Meleg víz
2 ek. Cukor
1 tk. Szárított élesztő
0.5 tk.
500 ml Növényi olaj (a sütéshez)
100 g Csokoládé (étcsokoládé vagy tejcsokoládé)
50 ml Tejszín
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy tálba szitáld, majd add hozzá a cukrot, sót és az élesztőt. Öntsd rá a meleg vizet, és jól keverd össze. A tészta legyen sima és enyhén ragadós.

    A víz ne legyen túl forró, hogy ne ölje meg az élesztőt. Langyos víz ideális a kelt tésztához.

    2

    A tésztát takard le egy konyharuhával, és pihentesd 1 órán át, hogy a tészta megkeljen és duplájára nőjön.

    A pihentetés fontos lépés a kelt tészta készítése során, mivel segít, hogy a tészta puha és levegős legyen.

    3

    Miután a tészta megkelt, egy serpenyőt tölts meg növényi olajjal, és melegítsd fel. Amikor az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet (kb. 180°C), kanállal adagolj belőle kis adagokat az olajba.

    Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl hideg, a loukoumades nem sülnek meg jól, ha túl forró, gyorsan megégnek.

    4

    A tésztát süsd aranybarnára mindkét oldalon, kb. 3-4 percig. Miután megsültek, szedd ki őket az olajból, és tedd papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj.

    Ne tedd túl sok tésztát egyszerre az olajba, hogy ne csökkentsd az olaj hőmérsékletét.

    5

    A csokoládét törd apróra, és tedd egy kis lábasba. Öntsd hozzá a tejszínt, és melegítsd alacsony lángon, amíg a csokoládé teljesen felolvad és sima szószt kapj.

    Ne hagyd, hogy a csokoládé forrjon, mert akkor elveszíti a sima állagát.

    6

    A megsült loukoumades-t tálald egy nagy tányéron, és locsold meg a friss csokoládéöntettel. Ha szeretnéd, szórhatsz rá egy kis vaníliás cukrot is a végén.

    A csokoládéöntet friss és gazdag ízt ad a loukoumades-nak. A vaníliás cukor extra édességet ad hozzá, de el is hagyhatod.