Loukoumades gluténmentes tésztával, aranybarna, kerek fánkok mézzel meglocsolva és fahéjjal megszórva

Loukoumades gluténmentes tésztával

A Loukoumades – más néven görög fánk – az egyik legismertebb mediterrán édesség, amely most gluténmentes változatban is elérhető. Ezt a receptet azok számára alkották meg, akik gluténérzékenyek, de nem szeretnének lemondani a hagyományos ízekről. A gluténmentes liszt másként viselkedik, mint a hagyományos, de a végeredmény így is könnyű, ropogós és édes lesz. Technikai tipp: mindig süsd friss olajban, közepes hőfokon, hogy a fánkok kívül ropogósak, belül pedig puhák maradjanak. A méz és a fahéj klasszikus görög aromát kölcsönöz a desszertnek, és különlegessé teszi minden falatját. Ez az édesség kiváló választás családi ünnepekre, baráti vendéglátásra vagy csak egy hétvégi kényeztetésre – különösen akkor, ha valaki gluténmentes étrendet követ.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Gluténmentes lisztkeverék (süteményekhez)
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
1 ek. Cukor
0.5 tk.
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
3 ek. Méz
0.5 tk. Fahéj
1 ek. Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a gluténmentes lisztkeveréket, élesztőt, cukrot és sót. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, miközben folyamatosan kevered, amíg sima, közepesen lágy tésztát kapsz.

    Gluténmentes liszt esetén ne várj ugyanarra az állagra, mint hagyományos lisztnél – a tészta inkább sűrű masszára hasonlítson.

    2

    Fedd le a tálat, és keleszd meleg helyen legalább 1 órán át. A gluténmentes tészták nem emelkednek meg annyira, de enyhe térfogat-növekedés elvárható.

    Tedd a tálat langyos sütőbe (max. 30 °C), vagy egy meleg helyre, hogy segítsd a kelést.

    3

    Hevítsd fel az olajat egy mély serpenyőben közepes hőmérsékletre. Vizes kanállal vagy kis adagolóval szaggass tésztagolyókat az olajba, és süsd őket aranybarnára 2–3 perc alatt.

    A kanalat minden használat előtt mártsd vízbe – így nem tapad rá a tészta.

    4

    Szedjük ki a fánkokat papírtörlőre, hogy az olaj lecsöpögjön. Hagyjuk őket kissé kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg.

    A tésztagolyók kívül ropogósak, belül puhák lesznek – ne süsd túl, mert kiszáradhat a belsejük.

    5

    Tálaláskor locsold meg a fánkokat mézzel, és szórd meg fahéjjal. Azonnal kínáld melegen.

    A mézet kissé melegítsd fel, hogy szépen elterüljön a fánkokon és jól bevonja őket.