Loukoumades klasszikus mézes változat, aranybarna fánk mézzel és vaníliás cukorral

Loukoumades klasszikus mézes változat

A loukoumades a görög konyha egyik legismertebb édessége, amely mézzel és fahéjjal tálalva igazi különlegesség. A fánkok kívül ropogósak, belül pedig puha és édesek, ami a méznek köszönhetően tökéletes ízélményt nyújt. A görög tradíciók szerint a loukoumades-t az ünnepi étkezéseken és a nyári hónapokban is gyakran fogyasztják. Az édesség gyökerei a bizánci időkre nyúlnak vissza, és azóta is fontos része a görög gasztronómiának.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt
150 ml Meleg víz
2 ek. Cukor
1 tk. Szárított élesztő
0.5 tk.
500 ml Növényi olaj (a sütéshez)
3 ek. Méz
1 tk. Cinnamon
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy tálba szitáld, majd add hozzá a cukrot, sót és az élesztőt. Öntsd rá a meleg vizet, és jól keverd össze. A tészta legyen sima és enyhén ragadós.

    A víz ne legyen túl forró, hogy ne ölje meg az élesztőt. Langyos víz ideális a kelt tésztához.

    2

    A tésztát takard le egy konyharuhával, és pihentesd 1 órán át, hogy a tészta megkeljen és duplájára nőjön.

    A pihentetés fontos lépés a kelt tészta készítése során, mivel segít, hogy a tészta puha és levegős legyen.

    3

    Miután a tészta megkelt, egy serpenyőt tölts meg növényi olajjal, és melegítsd fel. Amikor az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet (kb. 180°C), kanállal adagolj belőle kis adagokat az olajba.

    Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl hideg, a loukoumades nem sülnek meg jól, ha túl forró, gyorsan megégnek.

    4

    A tésztát süsd aranybarnára mindkét oldalon, kb. 3-4 percig. Miután megsültek, szedd ki őket az olajból, és tedd papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj.

    Ne tedd túl sok tésztát egyszerre az olajba, hogy ne csökkentsd az olaj hőmérsékletét.

    5

    A mézet egy kis lábasban melegítsd fel, hogy folyékonyabbá váljon, és tedd félre.

    A méz ne forrósodjon túl, mert akkor elveszíti az aromáját. Elég, ha langyosra melegíted.

    6

    Miután a loukoumades megsültek és lecsöpögtek, öntsd rájuk a langyos mézet, hogy minden falat belemerüljön.

    Ha szeretnéd, szórhatsz rá egy kis fahéjat, hogy még ízesebbé váljon.

    7

    Tálald a loukoumades-t melegen, és szórd meg egy kis vaníliás cukorral, hogy még finomabb legyen.

    A méz és a vaníliás cukor kombinációja segít, hogy a fánkok édesek és ínycsiklandóak legyenek.