Loukoumades teljes kiőrlésű liszttel, mézzel és fahéjjal tálalva

Loukoumades teljes kiőrlésű liszttel

A Loukoumades egy hagyományos görög édesség, amely frissen készül és rendkívül népszerű az ünnepi alkalmak során. Az étel története évszázadokra nyúlik vissza, és az édes, ropogós tészták tökéletesen illeszkednek a méz és fahéj fűszeres ízéhez. A teljes kiőrlésű liszt használata nemcsak az étel ízét, hanem tápértékét is javítja, így egészségesebb alternatívát kínál.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Teljes kiőrlésű liszt
10 g Friss élesztő
200 ml Meleg víz
2 ek. Cukor
0.5 tk.
1 ek. Olívaolaj
1 ek. Friss citromlé
3 ek. Méz
0.5 tk. Fahéj
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízhez adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni 5-10 percig.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Körülbelül 37°C a megfelelő hőmérséklet.

    2

    A teljes kiőrlésű lisztet szitáljuk át egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a sót és az olívaolajat.

    A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat, és finomabb tésztát eredményez.

    3

    A felfuttatott élesztőt öntsük a liszthez, majd keverjük össze, amíg egy sima tésztát kapunk.

    Ne dolgozzuk túl a tésztát, hogy ne legyen túl kemény. Az állaga legyen lágy, de ne folyós.

    4

    Hagyjuk a tésztát kelni 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    Ha meleg helyen kel a tészta, gyorsabban megkel. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával.

    5

    Miután a tészta megkelt, olajat melegítünk egy serpenyőben vagy fritőzben 180°C-ra.

    A megfelelő hőmérséklet eléréséhez használhatunk egy fadarabot, ha az olajba dobjuk, és apró buborékok keletkeznek, akkor ideális.

    6

    A megkelt tésztát evőkanállal vagy fagyis kanállal formázzuk kis golyókká, és süssük az olajban 3-4 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.

    Ne tegyük túl zsúfoltra a serpenyőt, mert a tészták nem fognak egyenletesen sülni.

    7

    Miután megsültek, szűrőkanállal szedjük ki őket, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    A papírtörlő segít felszívni a felesleges olajat, így még ropogósabbak lesznek.

    8

    A mézet, citromlevet és fahéjat keverjük össze egy kis tálban, majd öntsük a forró loukoumadesra.

    A méz helyett használhatunk juharszirupot is, ha egy másik édes ízt szeretnénk.

    9

    Tálaljuk a kész loukoumadesot melegen, egy kis extra fahéjjal a tetején.