Loukoumades teljes kiƑrlĂ©sƱ liszttel, mĂ©zzel Ă©s fahĂ©jjal tĂĄlalva

Loukoumades teljes kiƑrlĂ©sƱ liszttel

A Loukoumades egy hagyomĂĄnyos görög Ă©dessĂ©g, amely frissen kĂ©szĂŒl Ă©s rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱ az ĂŒnnepi alkalmak sorĂĄn. Az Ă©tel törtĂ©nete Ă©vszĂĄzadokra nyĂșlik vissza, Ă©s az Ă©des, ropogĂłs tĂ©sztĂĄk tökĂ©letesen illeszkednek a mĂ©z Ă©s fahĂ©j fƱszeres Ă­zĂ©hez. A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt hasznĂĄlata nemcsak az Ă©tel Ă­zĂ©t, hanem tĂĄpĂ©rtĂ©kĂ©t is javĂ­tja, Ă­gy egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂ­vĂĄt kĂ­nĂĄl.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 250 g Teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt
⭕ 10 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 200 ml Meleg víz
⭕ 2 ek. Cukor
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 ek. Friss citromlĂ©
⭕ 3 ek. MĂ©z
⭕ 0.5 tk. FahĂ©j
⭕ 500 ml Olaj a sĂŒtĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vĂ­zhez adjuk hozzĂĄ a cukrot Ă©s az Ă©lesztƑt, majd hagyjuk felfutni 5-10 percig.

    A vĂ­z ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztƑt. KörĂŒlbelĂŒl 37°C a megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©klet.

    2

    A teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztet szitĂĄljuk ĂĄt egy nagy tĂĄlba, majd adjuk hozzĂĄ a sĂłt Ă©s az olĂ­vaolajat.

    A liszt ĂĄtszitĂĄlĂĄsa segĂ­t elkerĂŒlni a csomĂłkat, Ă©s finomabb tĂ©sztĂĄt eredmĂ©nyez.

    3

    A felfuttatott Ă©lesztƑt öntsĂŒk a liszthez, majd keverjĂŒk össze, amĂ­g egy sima tĂ©sztĂĄt kapunk.

    Ne dolgozzuk tĂșl a tĂ©sztĂĄt, hogy ne legyen tĂșl kemĂ©ny. Az ĂĄllaga legyen lĂĄgy, de ne folyĂłs.

    4

    Hagyjuk a tĂ©sztĂĄt kelni 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nem nƑ.

    Ha meleg helyen kel a tészta, gyorsabban megkel. Takarjuk le egy tiszta konyharuhåval.

    5

    MiutĂĄn a tĂ©szta megkelt, olajat melegĂ­tĂŒnk egy serpenyƑben vagy fritƑzben 180°C-ra.

    A megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©klet elĂ©rĂ©sĂ©hez hasznĂĄlhatunk egy fadarabot, ha az olajba dobjuk, Ă©s aprĂł buborĂ©kok keletkeznek, akkor ideĂĄlis.

    6

    A megkelt tĂ©sztĂĄt evƑkanĂĄllal vagy fagyis kanĂĄllal formĂĄzzuk kis golyĂłkkĂĄ, Ă©s sĂŒssĂŒk az olajban 3-4 percig, amĂ­g aranybarna Ă©s ropogĂłs lesz.

    Ne tegyĂŒk tĂșl zsĂșfoltra a serpenyƑt, mert a tĂ©sztĂĄk nem fognak egyenletesen sĂŒlni.

    7

    MiutĂĄn megsĂŒltek, szƱrƑkanĂĄllal szedjĂŒk ki Ƒket, Ă©s tegyĂŒk papĂ­rtörlƑre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    A papĂ­rtörlƑ segĂ­t felszĂ­vni a felesleges olajat, Ă­gy mĂ©g ropogĂłsabbak lesznek.

    8

    A mĂ©zet, citromlevet Ă©s fahĂ©jat keverjĂŒk össze egy kis tĂĄlban, majd öntsĂŒk a forrĂł loukoumadesra.

    A méz helyett hasznålhatunk juharszirupot is, ha egy måsik édes ízt szeretnénk.

    9

    Tålaljuk a kész loukoumadesot melegen, egy kis extra fahéjjal a tetején.