Oldd fel az élesztőt langyos tejben egy teáskanál cukorral, és hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, majd morzsold bele a vajat.
A vaj legyen hideg, és morzsold el a liszttel, hogy a tészta omlósabb legyen.
Add hozzá a felfutott élesztőt, a cukrot, és a tojássárgákat. Gyúrd össze, amíg sima tésztát kapsz.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrástól kemény lehet.
Oszd a tésztát két részre, formázz belőle gombócokat, csomagold fóliába, és tedd hűtőbe 1 órára.
A hűtés segít a tésztának pihenni és könnyebben nyújthatóvá válni.
Közben készítsd el a tölteléket: forrald fel a tejet, majd keverd hozzá a darált mákot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
A töltelék ne legyen túl folyós, mert kifolyhat a bejgliből sütés közben. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés darált kekszet vagy zsemlemorzsát.
Hagyd a mákos tölteléket kihűlni, hogy könnyen kenhető legyen.
A meleg töltelék megolvaszthatja a tésztát, ezért fontos, hogy kihűljön.
Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, majd egyenletesen oszlasd el rajta a tölteléket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. A töltelék ne kerüljön túl közel a szélekhez, hogy össze tudd tekerni.
Tekerd fel a tésztát szorosan, mint egy piskótatekercset, és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A szoros tekerés segít, hogy a bejgli szép formájú legyen.
Kend meg tojássárgájával a bejgli tetejét, és pihentesd 30 percig.
A tojássárgája szép színt ad a bejglinek. A pihentetés segít, hogy a tojássárgája megszáradjon, és ne repedjen meg a bejgli sütés közben. A tojássárgáját óvatosan kend fel, hogy ne szakítsd meg a tésztát.
Előmelegített sütőben süsd 180°C-on 35-40 percig, amíg aranybarna lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha repedezik a teteje, az nem probléma, ez a bejgli sajátossága.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.