Mákos pogácsa tálalva

Mákos pogácsa

A mákos pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának. A mák jellegzetes íze és ropogós textúrája egyedi karaktert kölcsönöz ennek a süteménynek. Magyarországon a pogácsa az egyik legkedveltebb sós sütemény, amelyet gyakran fogyasztanak családi összejöveteleken vagy vendégváró falatként. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés reszelt citromhéjjal vagy mézzel gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Darálatlan mák
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére mák

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Ha nincs friss élesztőd, használhatsz szárított élesztőt is. Ebben az esetben a tasakon lévő utasításokat kövesd.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A vaj legyen jéghideg, hogy a tészta ne olvadjon össze gyúrás közben.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt.

    4

    Keverd a tésztába a darálatlan mákot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A mákot előzőleg meg is piríthatod, hogy intenzívebb legyen az íze.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatást legalább háromszor ismételd meg, hogy a pogácsák rétegesek legyenek.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggató legyen éles, hogy szépen vágja a tésztát.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg mákkal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A mákot óvatosan szórd a pogácsákra, hogy egyenletesen fedjék be a tetejüket.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A kihűlt pogácsákat fagyasztóban is tárolhatod.