Malida búzaliszttel, friss sütemény aranybarna színben

Malida búzaliszttel

A Malida egy hagyományos közép-keleti sütemény, amelyet egyszerű alapanyagokból készítenek, és különösen reggelire vagy uzsonnára fogyasztanak. A búzalisztes verzió különösen népszerű, mivel a tészta puha és könnyű, a vaj pedig gazdag, finom ízt ad neki. Az édes, finoman fűszerezett tészta a legjobb frissen, cukorral vagy mézzel megszórva.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Búzaliszt
100 g Cukor
200 ml Tej
50 g Vaj
7 g Szárított élesztő
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A búzalisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot.

    A lisztet mindig szitáld át, hogy levegősebb tésztát kapj.

    2

    A tejet melegítsük fel langyosra, majd oldjuk fel benne a szárított élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A langyos tej segíti az élesztőt, hogy aktiválódjon, és így jobb tésztát kapunk.

    3

    A felfutott élesztőt adjuk a lisztes keverékhez, majd keverjük jól össze. Az így kapott tésztát gyúrd össze simára, majd hagyd pihenni 1 órán keresztül, amíg meg nem kel.

    A tésztát érdemes meleg, de nem túl forró helyen pihentetni, hogy szépen megkeljen.

    4

    A vajat olvaszd fel, majd öntsd a pihentetett tésztába. Alaposan dolgozd el, hogy a vaj jól eloszoljon a tésztában.

    A vajtól a tészta puha lesz, és gazdag ízt ad neki.

    5

    Formázz belőle kisebb gombócokat vagy pilleformákat, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj egy kis helyet közöttük, hogy sülés közben ne érjenek össze.

    Ha túl nagyok a gombócok, hosszabb sütési időre lesz szükség.

    6

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd süssük a malidákat 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak és aranybarnák lesznek.

    A sütési idő függ a gombócok méretétől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    7

    Tálald frissen, cukorral vagy mézzel megszórva, vagy egy kis tejjel, ha szeretnéd.

    A malida frissen a legfinomabb, de másnap is ízletes marad.