Málnás croissant tálalva

Málnás croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A málnás változat egy modern és gyümölcsös csavar a hagyományos receptben, amely frissességet és édes ízt ad a vajas tésztának. Tökéletes reggeli vagy uzsonna egy csésze forró kávé vagy tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Friss málna
100 g Málnalekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A lisztet szitálva könnyebb a tésztát összegyúrni és a végeredmény is finomabb lesz.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tésztát letakarva hagyd kelni, hogy ne száradjon ki a felülete.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, különben elolvad és nem lesz réteges a tészta. A pihenőidők alatt a tésztát tedd hűtőbe.

    5

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag málnalekvárt és néhány szem friss málnát, majd tekerd fel croissant formára.

    A lekvár ne legyen túl folyós, különben kifolyik sütés közben.

    6

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés segít a croissantoknak még levegősebbé válni.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való lekenés szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a croissantokat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    8

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral és díszítsd friss málnadarabokkal.

    A porcukorral való megszórás és a málnadarabokkal való díszítés még ínycsiklandóbbá teszi a croissantokat.