A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A lisztet szitálva könnyebb a tésztát összegyúrni és a végeredmény is finomabb lesz.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tésztát letakarva hagyd kelni, hogy ne száradjon ki a felülete.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, különben elolvad és nem lesz réteges a tészta. A pihenőidők alatt a tésztát tedd hűtőbe.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag málnalekvárt és néhány szem friss málnát, majd tekerd fel croissant formára.
A lekvár ne legyen túl folyós, különben kifolyik sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második kelesztés segít a croissantoknak még levegősebbé válni.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való lekenés szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a croissantokat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral és díszítsd friss málnadarabokkal.
A porcukorral való megszórás és a málnadarabokkal való díszítés még ínycsiklandóbbá teszi a croissantokat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.